Şu Anda Okuyorsunuz
Miyom Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Miyom Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Miyom Tanısı Nasıl Konur?

Miyomların tanısı günümüzde genellikle elle muayene ve ultrasonla konulmaktadır. Zaman zaman manyetik rezonans ile görüntülemeye (MR) başvurulabilir. Miyom tanısında kan testlerinin yeri yoktur.

Miyomları medikal tedavi yöntemleriyle tamamen yok etmek veya anlamlı oranda küçültmek mümkün değildir. Medikal tedavi yöntemleri daha çok hastanın şikayetlerini gidermeyi hedeflemektedir. Ağrı şikayeti olan hastaların ağrı kesicilerden, anemisi olan hastaların demir takviyelerinden, şiddetli kanama şikayeti olan hastaların çeşitli hormon preparatlarından, hormon içeren spirallerden veya kanamayı azaltan bazı ilaçlardan fayda görmesi olasıdır.

Miyomlar Nasıl Tedavi Edilir?

Miyomların kesin tedavisi cerrahidir. Laparotomi (karından açık ameliyat), laparoskopik (kapalı ameliyat) veya histeroskopik (rahim içi boşluktaki myomlara vajinadan ve rahim ağzından girilen bir teleskop sistemiyle ulaşarak) cerrahi tedavi yöntemleri mevcuttur. Öte yandan, cerrahi tedavi herkese önerilememektedir. Şikayetleri günlük hayatlarını ve sağlıklarını olumsuz etkileyen ve ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalar, gebelik veya çocuk sahibi olmakla ilgili güçlüğün miyomlarıyla ilişkisi olduğu düşünülen hastalar veya saptanan kitlenin kanser olma ihtimaliyle ilgili şüphe bulunan hastalar, cerrahi tedaviye adaydır.

Ameliyatta hemen her zaman sadece miyomlar alınmakta, rahmin geri kalanına dokunulmamaktadır. Bununla birlikte, çocuk sahibi olmayı düşünmeyen, yaşı ilerlemiş olan veya miyomektominin zor/imkansız olduğu hastalarda rahmin alınması önerilebilir.

Miyomların Alınması Bir Kez Daha Oluşmasını Engeller mi?

Miyomların bir kez alınması, bir kez daha oluşmayacaklarını garanti etmemektedir. Yeni bir miyom başka veya yakın bir yerde tekrar oluşabilir.

Bunların dışında, “uterin arter embolizasyonu” adı verilen girişimsel bir radyolojik yöntem yardımıyla, miyomlara giden damarların tıkanması ile miyomun -kanlanması bozularak- küçülmesi sağlanabilir. Bu yöntem, belirli özelliklere sahip bir grup hastada uygulanabilmektedir. Gebelik planlayan hastalara tavsiye edilmemektedir.

Miyomlar çok farklı yerleşim, boyut ve şekilde görülmektedir. Aynı şekilde her hastanın şikayeti, beklentileri, yaşam tarzı ve gelecek planları farklıdır. Size en uygun tedaviyi doktorunuzla konuşarak belirleyebilirsiniz.

Miyomlar, rahim duvarındaki kas tabakasından köken alan iyi huylu kitlelerdir. Zamanla kansere dönüştükleri de düşünülmemektedir. Öte yandan, rahimden kaynaklanan bazı kitlelerin miyom mu, yoksa kanser hücreleri içeren bir oluşum mu olduğunu ayırmak güç olabilir.

Miyomlara oldukça sık rastlanmaktadır. Üreme çağındaki kadınların yüzde 20-43’ünde görülmekte, bu sıklık yaşla beraber artmaktadır. Öte yandan, çoğu kadın miyomlara bağlı şikayetleri olmaksızın yaşamlarını sürdürmektedir.

Miyomların neden oluştuğu bilinmemektedir.

Miyomların östrojen ve progesteron gibi hormonlarla ilişkili oldukları, genetik veya ailesel eğilim gösterebildikleri, beslenme veya çevresel faktörlerden etkilenebildikleri bilinmektedir. Ayrıca erken yaşta adet görmeye başlamak, aile öyküsü ve doğum yapmamış olmak risk faktörleri arasındadır.

Miyomlar Hangi Şikayetlerle Ortaya Çıkar?

Miyomların çoğu herhangi bir şikayete neden olmamaktadır. Yol açtıkları şikayetler arasında;

  • Şiddetli ve/veya uzun süreli adet kanaması,
  • Karın alt bölgesinde ağrı ve/veya baskı hissi,
  • İdrara sık çıkma veya çocuk sahibi olmakta güçlük,
  • Uzun veya şiddetli adet kanamaları, kansızlık (anemi)

Ayrıca kişinin günlük hayatına olumsuz etkileri olabilir. Şikayetlerin sıklığı ve şiddeti genellikle miyomların yeri, sayısı ve büyüklüğü ile ilişkilidir. Miyomlar rahim duvarıyla sınırlı olabilecekleri gibi rahmin içine veya dışına doğru kabartı yapabilirler.

Miyomlar genel olarak çocuk sahibi olmaya engel değildir.  Ancak rahim içi boşluğa uzanan veya buraya baskı yapan miyomların alınması doğurganlığı artırabilir. Öte yandan, rahim dışına büyüyen miyomların gebe kalma veya gebeliği sürdürme üzerine bilinen olumsuz bir etkisi yoktur.

Çoğu gebelik miyomların varlığında dahi sorunsuz olarak ilerleyebilmektedir. Ayrıca bu dönemde hormonal uyarılar nedeniyle büyümeleri sık görülen bir durumdur. Zaman zaman miyomlara bağlı ağrı olabilir. Nadir de olsa boyut ve yerine bağlı olmak üzere miyomlar doğumu zorlaştırabilir.

Bu yazı Dr. Engin Türkgeldi tarafından hazırlanmıştır.

Ayrıntılı bilgi için Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümümüzle iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Miyom Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? | Sağlık Güncem
Article Name
Miyom Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? | Sağlık Güncem
Description
Miyom nedir, hangi şikayetlerle ortaya çıkar, nasıl tedavi edilir hibi soruların ayrıntılı yanıtlarını almak için hemen Sağlık Güncem'e tıklayın.
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
25
Harika
7
Meraklı
3
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır