Şu Anda Okuyorsunuz
Yaz Aylarında En Çok Görülen Vajinal Enfeksiyonlar

Yaz Aylarında En Çok Görülen Vajinal Enfeksiyonlar

Vajinal enfeksiyonlar, üreme çağında meydana gelen normal akıntıların dışında olan ve akıntının özelliklerinin değişmesiyle kötü koku, kaşıntı ve idrar yaparken yanma gibi şikayetleri oluşturur. Bunlar bakteriyel enfeksiyonlar ya da mantar enfeksiyonları olabilir. Enfeksiyonun tipini ortaya çıkaran şikayetlerin ardından yapılan jinekolojik muayene ile doğru tanı konularak tedaviye başlanır.

Yaz aylarında en sık görülen vajinal enfeksiyonlar nelerdir?

Üreme çağındaki kadınların vajinal florasında 30’a yakın bakteri çeşidi bulunur ve insan ile simbiyotik bir ilişki içindedir. Vajina PH’sı 4-4.5 olup bu PH değeri laktobasiller dediğimiz bakteri türünün ürettiği laktik asit, yağ asitleri ve organik asitler tarafından korunur.  Kadınlarda vajinal PH değişikliği ve vajinal floranın; hormonal etki, menstürel siklus, ilaçlar, beslenme gibi faktörlerden etkilenmesi ile vajinitler meydana gelir.

Vajinal enfeksiyon türleri nelerdir?

  • Bakteriyel Vajinozis: Vajinada anaerob bakterilerin sayısının artması ve laktobasillerin sayısının azalması ile karakterizedir. Beyaz, bazen köpüklü kötü kokulu (çürümüş balık kokusu) vajinal akıntıya sebep olur.
  • Mantar Enfeksiyonları: Vajinada asemptomatik olarak bulunan kandida türlerinin obezite, gebelik, diyabet, baskılanmış immünite, antibiyotik kullanımı, cinsel ilişki, sıcak iklim gibi faktörler ile sayılarının artması ile ortaya çıkar. Kaşıntı, ağrı, kızarıklık, şişlik gibi bulgularla birlikte beyaz peynirimsi kıvamlı akıntı görülür.
  • Trikomoniazis: Cinsel yol ile bulaşır, erkeklerin çoğu asemptomatiktir, kadınlarda daha sık tanı alır. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile birlikte görülme olasılığı fazladır. Kirli, sarı veya yeşil akıntıya sebep olur. İdrarda yanma, ilişkide ağrı, kaşıntı ve ağrı eşlik edebilir.
  • Neiseria Gonore: Cinsel yol ile bulaşır, sıklıkla belirti vermez. Belirti veren hastalarda kokusuz, çoğunlukla rahatsızlık vermeyen beyaz sarı bir akıntıya sebep olur. Üst genital yolları etkileyen enfeksiyona neden olabilir.
  • Klamidya Trakomatis: Cinsel yol ile bulaşır, çoğunlukla asemptomatiktir ve 25 yaşın altındaki kişilerde görülür. Mukuslu pürülan bir akıntı yapabilir, idrarda yanmaya neden olabilir.

📍 Daha ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak için Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümümüz ile iletişime geçebilirsiniz. 

Yaz aylarında vajinal enfeksiyonlardan korunmak için nelere dikkat edilmelidir?

Yaz aylarında vajinal enfeksiyonlardan korunmak için;

  • Genital hijyene dikkat edilmeli,
  • Havuz temizliğine özen gösterilmeli,
  • Vajinal duş yapılmamalı,
  • Günlük ped, sıkı ve hava akışına izin vermeyen giysiler tercih edilmemeli,
  • Aşırı şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı,
  • Diyabetik hastalarda ve gebelerde kan şekeri takiplerine özen gösterilmelidir.
  • Probiyotik gıdalardan zengin beslenmek, prezervatif kullanımı vajinal enfeksiyonların gelişimini önleyebilir.

Vajinal enfeksiyonların kendiliğinden geçmesini belemek yerine erkenden bir doktora görünmek ve tedavi olmak çok önemlidir.  Kronikleşen akıntıların tedavisi çok daha zordur.

Bu yazı Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Urman tarafından hazırlanmıştır.

Summary
Yaz Aylarında En Sık Görülen Vajinal Enfeksiyonlar | Sağlık Güncem
Article Name
Yaz Aylarında En Sık Görülen Vajinal Enfeksiyonlar | Sağlık Güncem
Description
Yaz aylarında sıkça görülen vajinal enfeksiyonlar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için Sağlık Güncem’i ziyaret edin.
Author
Publisher Name
Amerikan Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
0
Harika
0
Meraklı
1

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır