1996 yılında Dr. Peter D’Adamo, insanların nasıl daha sağlıklı ve daha uzun yaşayabileceklerini kan gruplarına göre beslenme ile ilişkilendirmiştir. D’Adamo bu konuyla ilgili, nasıl ideal kiloya ulaşabileceklerini anlattığı bir kitap yayınladı. Kitap, yiyecek seçimi, hatta ve hatta baharat ve egzersiz seçiminin kan gruplarına göre olması gerektiğini anlatmaktadır. Dr. D’Adamo’ya göre bulunduğunuz kan grubuna göre bazı besinleri daha çok tüketmeniz gerekirken bazı besinleri hiç tüketmemeniz gerekiyor.
İçerikte Neler Var?
0 kan grubu olan bireyler nasıl beslenmeli?
Yüksek proteinli yiyecekler seçmeli, bol miktarda et, yumurta, balık, sebze ve meyve yemeli; fakat tahılları, süt ve süt ürünlerini, kuru baklagilleri sınırlandırmalıdır.
A kan grubu olan bireyler nasıl beslenmeli?
Bitkisel besinlerin tüketilmesi önerilmektedir. Bol sebze tüketilmesi önerilen bu grupta kırmızı et önerilmemektedir.
B kan grubu olan bireyler nasıl beslenmeli?
Tavuk, domuz eti, buğday, mısır, mercimek ve domatesten uzak durmalı, ancak diğer birçok bitki ve etin yanı sıra bazı süt ürünlerini de yemelidir.
AB kan grubu olan bireyler nasıl beslenmeli?
A ve B türleri arasında bir karışım olarak görülmüş sığır eti ve tavuktan kaçınırken deniz ürünleri, soya, süt ürünleri, fasulye (barbunya fasulyesi hariç) ve tahılları (mısır hariç) tüketmesi önerilmektedir.
Egzersiz farklılıkları da önerilen kitapta 0 kan grubu bireylerin yüksek yoğunluklu aerobik egzersizleri seçmeleri ve takviye almaları tavsiye edilirken, A kan grubundaki bireylerin düşük yoğunluklu aktiviteleri seçmeleri ve düzenli meditasyon yapmaları tavsiye edilmektedir.
Peki gerçekten “Eat Right 4 Your Type” kitabındaki kan grubuna göre beslenme ve egzersiz öneriliyor mu?
Kan grubu diyeti ile ilgili literatürde yayınlanan çok fazla çalışma bulunmamaktadır. 2013 ve 2014 yıllarında yayınlanan çalışmalar kayda değer olmakla beraber 2013 yılı çalışmasına göre kan gruplarına göre diyet anlamlı bulunmamıştır. 2014 çalışmasında kan grubuna göre diyet yapanların kardiyak açıdan risk faktörlerinde (kolesterol, kan basıncı vb.) iyileşme görülmüş, fakat bu durum kan grubu diyeti ile ilişkili bulunmamıştır.
Bu diyetin arkasındaki teori, kan gruplarının belirli gıda türlerini sindirme yeteneği ile ilişkilendirilmiştir. Bu teoriye göre, diyetin sindirimi kolaylaştırması, ideal vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur ve enerji seviyelerini arttırır. Kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Kitaba göre 0 grubu avcı, A grubu çiftçi, B grubu göçebe, AB grubu ise A ve B tipi kan gruplarının karıştırılmasından evrimleşmiştir. Bu teori kan grubu ve sindirim arasında kanıtlanmış bir bağlantı olmadığı için anlamlı olmamıştır.
Kan grubuna göre beslenmenin uygulanabilirlik açısından zor tarafları bulunmaktadır. Kan grubuna göre beslenme, tüketilen besinlerin kısıtlanmasına sebep olacaktır. Bir diğer yandan ise kişisel tercihler için bir sorun yaratabilir. Örneğin; 0 kan grubuna sahip bir vejetaryen birey bu diyete uyamayabilir ya da A kan grubuna sahip ama et seven insanlar bu diyette zorlanabilir. Diyet içerik olarak çok fazla takviye gıda önermektedir. Bu diyete bağlı kalmak yerine, özellikle metabolik bir hastalığınız var ise diyetisyen desteği almak kanıta dayalı öneriler ile karşılaşmanızı sağlayacaktır.
Sonuç olarak, kan grubuna göre beslenmenin kanıtlanmış bir yararı olmadığı gibi zararı da saptanmamıştır. Her birey için en iyi diyet, kendisine uygun, özel olarak planlanmış diyettir. Kan gruplarına göre beslenmenin tavsiye edilebilmesi için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Kabul görmüş diyetler uygulanırken kişinin yaş, boy, vücut ağırlığı, sağlık durumu, genetik durumu, kronik hastalıkları, metabolizma hızı ve gün içerisinde yaptığı fiziksel aktivitelerin yoğunluğu göz önünde bulundurularak uygulanması önerilmektedir. Aynı kan grubuna sahip olmak, aynı besinleri daha çok yemeyi ya da kısıtlamayı gerektirmemektedir.
Daha ayrıntılı bilgi için Beslenme ve Diyet Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.