Şu Anda Okuyorsunuz
Hamilelikte Beslenme Hataları

Hamilelikte Beslenme Hataları

Hamilelikte Sık Yapılan Beslenme Hataları Nelerdir?

Kahvaltısız güne başlamak

Hamilelikte beslenme sürecinde uzun süren gece açlıkları sonrası günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde gün içerisinde kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Hamilelik döneminde de kahvaltısız güne başlamak kan şekerinizde ani iniş ve çıkışlar yaratacağından bebeğinizin de yeterli enerji alamamasına neden olur. Kahvaltınızda tam buğday ekmeği, yumurta, peynir ve mevsim yeşillikleri olmasına özen gösterin.

İki kişilik beslenmek

Yapılan çalışmalar anne adayı yeterli ve dengeli beslendiği takdirde hamileliğinin 1. trimester dediğimiz ilk 3 ayında ek bir enerji alımına ihtiyaç duymadığını gösterir. Bu nedenle “iki kişilik beslenmeliyim” düşüncesine kapılıp ihtiyacınızdan fazla yemek yemeyin.

Hamilelik döneminde fazla kilo artışı erken doğum tehdidine neden olur, bunun yanında bebeğin ilerki yaşlarda diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara yatkınlığının artmasına da yol açabilir. Öte yandan alınan kilolar anne adayında yüksek tansiyon, hamilelik şekeri ve vücutta yağlanma gibi olumsuz sonuçlar oluşturabilir.

Hamilelik döneminde 9-12 kg ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7- 8 kg ile hamilelik sürecini tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17- 22 kg ağırlık kazanımı önerilir.

Hamilelikte alkol kullanmak

Anne karnında aşırı alkole maruz kalan bebeklerde büyüme geriliği, gelişim ve öğrenme bozukluğu, hiperaktif davranışlar ile irdeleme yeteneğinde zayıflık gibi problemler oluşabilir. Alkolü azaltılmış ürünler az miktarda alkol içermelerine rağmen tavsiye edilmez. Bu nedenle  alkol tüketimiyle ilgili hamilelikte güvenli bir doz miktarı da belirtilmemektedir.

Fazla kafein tüketmek

Kafein, plasenta aracılığıyla bebeğinize geçen bir maddedir. Bebeğinizin kafeini metabolize etme yeteneği ise oldukça azdır. Hamile kadınlara günlük 200mg’dan az kafein tüketimi önerilmektedir. Kahve, gazlı içecekler, siyah çay, yeşil çay, kakao, çikolata ve enerji içecekleri gibi kafein içeren içeceklerin besin kalitesi yüksek olarak değerlendirilemez, bu nedenle ölçülü olarak tüketilmesi uygundur.

İşlenmiş besin tüketmek

Sucuk, salam ve sosis gibi lezzetli besinlere karşı istek hamilelik döneminde artabilir. Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir.

Kalori hesabına göre beslenmek

Pek çok anne adayı günlük enerji alımını tutturabilmek ve bu sayede kilo alımını kontrol edebilmek için kalori hesabı yapar. Hamile bir kadın günde 1800 – 2500 kalorilik enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak bu kaloriyi almanız kadar, nasıl aldığınızın da önemi büyüktür. Tüm besin gruplarını tüketerek bu kalori alınmalıdır.

Örneğin; öğle yemeğinde fast food tarzı bir menü ile alacağınız 800 kaloriyi, ızgara et, salata ve bulgur pilavı ile de alabilirsiniz ya da 1 adet çikolatadan alacağınız 200 kalori yerine ara öğünde 1 tost yemek sizin için daha doyurucu ve besleyici olacaktır.

Öğün atlamak

Yoğun iş temposunda veya sosyal yaşam telaşında kimi zaman öğün atlanabilir. Öğün atlanmasıyla birlikte hamilelikte kan şekeri seviyeleri çoğunlukla düşmeye meyilli olur. Kan şekerinizin normal düzeyde olması bebeğiniz için yeterli enerji olduğunun göstergesidir. Eğer öğün atlarsanız kan şekeriniz düşer ve bebeğiniz ihtiyacı olan enerjiyi alamaz.

Az su içmek

Normalde önerilen su alımı 8-10 bardaktır. Hamilelikte bu miktar hafif düzeyde artar, ancak vücut ağırlığı ve iklim koşulları da sıvı alımını etikileyen faktörler arasındadır. Yeterli sıvı alımı genel iyilik halini artırır; kabızlık ve üriner sistem enfeksiyonu riskini azaltır. Sabah ilk idrar rengine bakılarak gün içindeki sıvı alımı planlanmalıdır.

Hamilelik döneminde sık yapılan beslenme hatalarına ilişkin ayrıntılı bilgi için Beslenme ve Diyet Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Hamilelikte Beslenme Hataları
Article Name
Hamilelikte Beslenme Hataları
Description
Hamilelikte beslenme ile ilgili hatalar sıkça yapılmaktadır. Hamilelikte beslenme hakkındaki her şey saglikguncem.com'da!
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
38
Harika
60
Meraklı
32

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır