Şu Anda Okuyorsunuz
Kalsifik Tendinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kalsifik Tendinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz, ağır işlerin altından kalkabilecek kadar kuvvetli ama bir yandan da tüm yönlere erişebilecek kadar hareketli olan bir eklemdir. Bu yapı görevini kapsül, bağlar ve kaslar gibi eklem çevresi yapıların mükemmel dengesi ile sağlar. Bunların arasında kritik öneme sahip “rotator manşet” adı verilen bir grup kas bulunmaktadır. Rotator manşet kasları farklı yönlerde kuvvet uygulayarak eklemin dengeli hareketini sağlamakla görevilidir ve yaş, aşırı kullanım, sigara gibi zararlı alışkanlıklar, travmatik olaylar ve kimi zaman genetik yatkınlık nedeniyle hasar görebilmektedir.

Kalsifik Tendinit Nedir?

Bu hasar mekanizmalarından biri “kalsifik tendinit” adı verilen dokuda kalsiyum kristallerinin birikimi ile ortaya çıkan durumdur. Bu birikim rotator manşet kaslarının kemiğe yapışma bölgesinde, tendon adı verilen kısmında ortaya çıkar. Tam anlamıyla kireç görünümünde olan bu birikim pirinç tanesi kadar küçük olabildiği gibi kimi zaman ceviz büyüklüğüne ulaşacak kadar büyük olabilir. Vücudumuzun farklı noktalarında da olabilen bu birikimler genellikle sessizdirler, fonksiyonel sorun yaratmazlar ve fark edilmezler. Omuz bu anlamda bir istisna sayılabilir. Diğer anatomik bölgelere kıyasla daha fazla şikâyet kaynağı olur.

Kalsifik Tendinit Ne Gibi Sorunlara Yol Açmaktadır?

Omuz çevresinde kalsifik tendinit, günlük yaşam aktivitelerimizde iki farklı şekilde sorun çıkarabilmektedir. Omuzun kemik çatısı altında dar bir alanda çalışmak zorunda olan tendonların kalınlaşarak sıkışmasına yol açabilir. Bu durum büyük birikimlerde görülür ve belirli, özellikle uç hareketler ile ortaya çıkan ağrı ile kendini gösterir. İstirahat hali ve sıkışma ortaya çıkarmayan hareketler ağrısızdır. Diğer durum ise ağrılı atak dönemidir. Bu durum kapalı duran kalsifik birikimin tendon dışına saçılması ve ağrılı bir yangı reaksiyonu ortaya çıkarması ile oluşur. Bu reaksiyon dayanılmaz ağrı ortaya çıkaracak kadar şiddetli olabilir. Ağrı şiddetinin omuz çevresi sorunlar arasında kırığı dahi geride bırakacak kadar ciddi olabildiği bilinmektedir. Ağrı hem istirahatte hem de hareket ile vardır, gece uyandırır ve en ufak hareket bile çok ciddi rahatsızlık verebilir.

Kalsifik Tendinit Nasıl Tedavi Edilir?

1. Cerrahi Dışı Tedaviler

Kalsifik tendinit hastalarında öncelikle ameliyat dışındaki yöntemler uygulanır. Kalsiyum birikimleri ağrılı değilse ve sıkışma ortaya çıkarmıyorsa takip edilir. Ağrının fazla olduğu dönemde kol askıya alınarak omuz istirahate alınır. Ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar, soğuk uygulama, kortizon enjeksiyonu ve fizik tedavi uygulanabilir. Uzun süreli hareketsiz dönemden kaçınılmalıdır. Ağrı kontrol altına alındıktan sonra egzersiz ağırlıklı programlara geçilir. Fizik tedavi egzersizleri ile omuz tendon ve kasları gerilip güçlendirilerek omzun hareket kabiliyeti ve fonksiyonu geri kazanılır.

2. Cerrahi Tedavi

İlaç ve fizik tedaviye cevap vermeyen hastalarda kalsiyum birikintilerini parçalamak ve çekmek için ultrason veya skopi altında iğneleme diğer yöntemlerdir. Kalsifik tendinit genellikle bu tedavilere cevap verir veya tamamen kaybolur, ya da tamamen sessiz hale gelir. Büyük birikimler, birikimin kemik içine büyüdüğü durumlar, sık ağrılı atak ortaya çıkan veya sıkışma bulguları ortaya çıkaran kalsifik tendinitler cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Bu tedavi, artroskopi olarak isimlendirilen bir yöntem ile, kamera ve aletlerin küçük deliklerden ilgili alana ulaşılarak yapılmaktadır. Cerrahi ile birikim tamamen temizlendiği için tekrar ortaya çıkmaz ve eşlik eden tendon problemlerinin de tedavi edilmesi sağlanır.

Bu yazı Dr. İlker Eren ve Dr. Mahir Topaloğlu tarafından hazırlanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi için Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü veya Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Article Name
Kalsifik Tendinit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Description
Omuzda kalsifik tendinit oluşumu ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak için hemen tıklayın, Sağlık Güncem’den en doğru bilgiye ulaşın!
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
6
Harika
9
Meraklı
8

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır