Şu Anda Okuyorsunuz
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?

Mesane veya böbreklerin en sık bakterilerle meydana gelen enfeksiyonlarına idrar yolu enfeksiyonu denmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonlarının anatomik bölgeye göre tanımları ve tedavileri değişmektedir. Mesaneye lokalize olan enfeksiyonlar akut sistit, böbreklere ilerleyen ve sistemik semptomların ön planda olduğu tablo ise akut piyelonefrit olarak isimlendirilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonları, dışkıda bulunan patojen bakterilerin üretrada veya vajina girişinde kolonize olması ve bu mikroorganizmaların mesaneye ve böbreklere ilerlemesi neticesinde oluşur. Risk faktörleri arasında ise ileri yaş, kadın cinsiyet, idrar yollarında anatomik veya fonksiyonel anomaliler ve diyabet yer almaktadır.

İdrar yolu enfeksiyonu nedenleri hakkında daha fazla bilgi almak için Instagram sayfamızı ve YouTube kanalımızı takip edebilirsiniz.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

En sık semptom ve bulgular idrar yaparken yanma, idrar sıklığının artması, idrar kaçırma, alt karın bölgesinde ağrı, yan ağrısı ve idrarda kan görülmesidir. Eğer bu semptomlara yüksek ateş, terleme, halsizlik gibi sistemik semptomlar da eşlik ediyorsa tablonun böbreklere ilerlediği düşünülür.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu sıklıkla sadece yüksek ateş, huzursuzluk, iştahsızlık, kilo alamama gibi bulgularla karşımıza çıkmaktadır. Hatta tek bulgu yüksek ateş de olabilir. Bu nedenle bebeklerde tanı kan analizi, idrar analizi, idrar kültürü ile konabilir.

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda ise idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili olan idrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara çıkma, yeni başlangıçlı idrar kaçırma, karın ağrısı, yan ağrısı gibi semptomlar daha sık görülmektedir. Enfeksiyon böbreklere ilerlediyse yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma gibi sistemik semptomlar da görülmektedir.

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarından olan sistit (mesane enfeksiyonu) kadınların anatomik özelliklerinden dolayı oldukça sık görülmektedir. İdrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara çıkma, karın alt bölgede ağrı beklenen semptomlar arasında yer alır. Enfeksiyon uygun zamanda ve ilaçlarla tedavi edilemezse böbreklere ilerleyerek sistemik semptomlara (yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma gibi) yol açar.

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları anatomik yapılarından dolayı kadınlara göre daha nadir görülür. Altta yatan komplike edici bir durumun olması beklenir. Ancak özellikle prostat bezinin büyümesi ile idrar akışında meydana gelen zorluk nedeniyle erkek hastalarda da benzer semptomlar görülebilmektedir. Kadınlardan farklı olarak ise prostat bezinin iltihabı da tabloya eşlik edebilir. Bu durumda makatta ağrı, kasık ağrısı ve sistemik bulguların ön planda olması beklenir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Gebelik idrar yolu enfeksiyonu için yatkınlığı artırır. Akut sistit ve piyelonefrit sık görülmekteyken semptom olmadan da idrar kültüründe üremeler görülebilmektedir. Semptom ve bulgu veren enfeksiyonların tedavisi oldukça önemlidir. Ancak gebelerde semptom olmadan idrarda üremelerin olması da erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara yol açabildiğinden mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Koyulur?

İdrar yolu enfeksiyonun tanısı idrar analizi, idrar kültürü, kan analizi ve eşlik eden sistemik semptomlar ve hasta özelliğine göre belirlenecek görüntüleme yöntemleri ile konmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonu tanısı alan hastalarda etken olduğu düşünülen mikrooroganizmaya yönelik tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Bol sıvı tüketimi (2-3 litre/gün) ile de idrar yolu enfeksiyonu bulgularının azaldığı  ve tekrarlanmasının engellediği değerlendirilmektedir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Kaç Günde Geçer?

İdrar yolu enfeksiyonunda doğru tedavi yaklaşımlarıyla 48-72 saat içinde semptomlar azalır ve yaklaşık 1 hafta içinde de iyileşme beklenir.

Kronik İdrar Yolu Enfeksiyonu

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları sıklıkla kadınlarda görülmektedir. Kadın cinsiyet tek başına risk faktörüyken, fonksiyonel veya anatomik sorunlar, aktif cinsel hayat, spermisit kullanımı gibi durumlar da idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlamasına sebep olmaktadır. Tekrarlanmasının önlenmesinde hastaya özel yapılan değerlendirmelerle antimikrobiyal profilaksi düşünülebilir ancak cranberry tablet ve probiyotiklerin etkisi gösterilememiştir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonları antimikrobiyal ilaçlarla tedavi edilmektedir.  En sık etken bakteriler olduğu için tedavide de sıklıkla antibiyotikler kullanılmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Hangi Bölüm Bakar?

İdrar yolu enfeksiyonlarının tanı ve tedavi yönetimini Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji , Üroloji ve Dahiliye bölümleri yapmaktadır.

📍 Daha ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak için Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları bölümümüz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Summary
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? | Sağlık Güncem
Article Name
İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? | Sağlık Güncem
Description
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir, belirtileri nelerdir, neden olur gibi sorularınız için kapsamlı bilgi almak için tıklayın!
Publisher Name
Amerikan Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
24
Harika
7
Meraklı
5

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır