Şu Anda Okuyorsunuz
Botoks Nedir? Nasıl Uygulanır?

Botoks Nedir? Nasıl Uygulanır?

Botoks Nedir?

Botoks mimik kaslarının hareketi ile oluşan çizgilerin tedavisinde kullanılan ve bu kasların işlevini azaltarak etki eden bir uygulamadır.

1989 yılında FDA tarafından nörolojik hastalıkların tedavisinde onaylanmasının ardından botoks milyonlarca kişide kullanılmıştır. 2002 yılında ise kırışıklık tedavisinde kullanımı FDA onayı almıştır.  Yine aşırı terleme tedavisinde yaygın kullanılan etkili bir yöntemdir.

Botoks Nasıl Uygulanır ve Ne Sürede Etki Eder?

Clostridium botulinum tarafından üretilen farklı toksinler mevcuttur, botoks tip A toksin içerir. botoks etkisini sinir hücrelerinden gelen uyarıların kasa iletimini bloke ederek gösterir. Böylece kasın aşırı kasılması engellenmiş, var olan deri çizgileri düzleşmiş olur. Etkisi enjeksiyondan 3-4 gün sonra başlar, 14 günde maksimuma ulaşır.

Botoks enjekte edildiği kasta kalarak yavaşça kaybolur, vücudun başka bir bölgesine göç etmez. Bu yüzden de yan etkisi çok nadirdir. Bugüne kadar botox enjeksiyonuna bağlı sistemik yani diğer organları ilgilendiren bir yan etki gözlenmemiştir. Deriye ilgili yan etkiler ise enderdir, birkaç saat içinde ortadan kalkarlar

Botoks, küçük iğnelerle deri altına ve kas içine yapılmaktadır. Bu işlemi uygulayacak kişilerin çok iyi bir anatomi ve kas fonksiyon bilgisine sahip olması gerekmektedir.

Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Botoks işleminin etkisi kişiden kişiye değişmektedir. Ortalama 4 ile 6 ay arasında botoks işleminin etkisi sona ermektedir.

Botoks Nerelere Uygulanır?

Botoks uygulamaları daha çok göz etrafında oluşan kaz ayaklarına, glabella olarak adlandırılan kaş arasında yer alan bölgeye ve alın çizgilerine uygulanmaktadır.

  • Massater botoksu, özellikle dişlerini sıkan kişilerde yüzün alt kısmına uygulanarak başarılı sonuçlar elde eden bir uygulamadır.
  • Gummy smile, diğer adıyla diş eti gülüşü; konuşurken ya da gülerken üst dudağın yukarı fazla çekilmesi ile diş etlerinizin normalden fazla görülmesi durumunda da çeşitli noktalara uygulamalar yapılmaktadır.

Botilinum toksin uygulaması kırışıklıkların giderilmesinde kullanılabildiği gibi terleme tedavisinde de kullanılmaktadır. Koltuk altında, el ve ayak bölgesinde yer alan ter bezlerinin çalışmasını yavaşlatarak etkinlik göstermektedir.

Enjeksiyon öncesinde iyot testi ile terleme alanı tespit edilir, yaklaşık 2 cm aralıklarla her koltuk altı için 50 ünite olacak şekilde enjeksiyonlar yapılır.

Botoks uygulamasının yan etkisi var mı?

En sık görülen yan etkiler, baş ağrısı, hafif ödem ve morluktur. Morluk birkaç gün sürebilir.

Botoks uygulanmaması gereken durumlar, nöromuskuler hastalıklar, botoks alerjisi olanlar, gebelik, emzirme, enjeksiyon bölgesinde bir deri hastalığı varlığıdır.

Uygulama öncesinde hasta ve doktoru gerçekçi beklentileri konuşmalı, hedef kaslar belirlenerek enjeksiyon bölgeleri saptanmalıdır. Yine uygulama öncesi hasta makyajsız olmalı, tüm proses boyunca enfeksiyon riski için gerekli önlemler alınmalıdır. Sonuç olarak yan etki oluşmadan etkili tedavi için deneyimli bir dermatolog tarafından ve uygun ortamda tedavi şarttır.

 

Daha ayrıntılı bilgi almak için Dermatoloji Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz. 

Summary
Botoks Nedir? Nasıl Uygulanır? | Sağlık Güncem
Article Name
Botoks Nedir? Nasıl Uygulanır? | Sağlık Güncem
Description
Botoks Nedir? Nasıl Uygulanır? konusunda ayrıntılı bilgi ve uzman görüşlerini almak için Sağlık Güncem'i ziyaret edin.
Publisher Name
Amerikan Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
1
Harika
0
Meraklı
0

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır