Şu Anda Okuyorsunuz
Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yenidoğan bebeğin ilk banyosu ne zaman yaptırılmalı?

Bebeğin ilk banyosu bebeğin vücut ısısı stabilize olduğunda ve bebek hemodinamik olarak stabil hale geldiğinde yapılmalıdır. Bazı kültürlerde göbek bağı düşene kadar banyo geciktirilmekteyse de yenidoğanlarda banyo göbek bağı düşmeden de yapılabilir. Ancak göbek kordonun kuru kalmasını sağlamak önemlidir.

Bebekler hangi sıklıkta banyo yapmalı?

Bebekler haftada iki-üç kez yıkanabilir.

Bebek banyo suyu sıcaklığı kaç derece olmalı?

Suyun sıcaklığı, dirsek suya sokularak kontrol edilebilir (yaklaşık 37 derece).

Bebek banyosu nasıl yaptırılır?

  • Bebek, göğsünden tutularak yüzü aşağıya bakacak biçimde yıkanmalıdır. Ayrıca bebek kovada/küvetinde dik bir biçimde de yıkanabilir. Banyo yapılacak küvete konulan su, oturan bebeğin kalçalarına kadar ulaşmalıdır (yaklaşık 5 cm). Banyo yapılan odanın ısısı 21-22°C olmalıdır.
  • Banyo esnasında bebeğin yıkanacağı küvet güvenli bir yere koyulmalı ve bebeğin güvenliği sağlanmalıdır. Özellikle küçük çocuklara bebek emanet edilmemeli ve yıkama için gerekli tüm malzemeler önceden hazır edilmelidir.
  • Banyo küveti ve banyoda kullanılan oyuncaklar enfeksiyon riski taşırlar. Bu nedenle banyodan önce bunların da dezenfekte edilmesi uygundur.
  • Yenidoğanın banyosu için 5-10 dakika yeterlidir. Akşamları yıkama, banyonun sakinleştirici etkisi ile uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.
  • Kurulama baştan ayağa doğru olmalıdır. Ardından ılık kuru havlu ile sarılmalıdır. Yenidoğanda banyodan 10 dakika sonra belirgin ısı düşüşü olur. Bu nedenle giysilerin nemli olmamasına özen gösterilmelidir. Banyodan sonra bebeğin derisinde kuruluk, kepek veya fissürler varsa uygun bir nemlendirici uygulanmalıdır.
  • Yenidoğanlarda kullanılacak ideal temizleyici sıvı şeklinde, hafif olmalı, sabun içermemeli, nötral veya hafif asidik pH da olmalı, deride ve gözlerde irritasyona, gözlerde yanmaya neden olmamalıdır. Birçok çalışma nemlendiricilerin deri bütünlüğünü ve deri bariyerini koruduğunu göstermiş olup atopik dermatit gelişme riski olan bebeklerde kullanımı özellikle yararlı olabilir.

Banyonun bir diğer yararı bebekle ebeveynlerin arasındaki ilişkinin gelişmesine yol açmasıdır. Banyoların ayrıca bebekler üzerinde rahatlatıcı, sakinleştirici etkisi de vardır.

Bu yazı Dr. Seda Ocak tarafından hazırlanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü (Pediatri) ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır?
Article Name
Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır?
Description
Yenidoğan banyosu hakkında ayrıntılı bilgi almak için hemen tıklayın, Sağlık Güncem’den en doğru bilgiye ulaşın!
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
5
Harika
4
Meraklı
0

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır