Şu Anda Okuyorsunuz
Glokom Hastalığı ve Glokom Tedavisi ( Göz Tansiyonu)

Glokom Hastalığı ve Glokom Tedavisi ( Göz Tansiyonu)

Glokom, halk arasında ‘’Göz Tansiyonu’’ ya da ‘’Karasu Hastalığı ‘’ olarak da bilinen göz içi basıncının optik sinire yaptığı baskıdan kaynaklanan bir göz hastalığıdır.

Göz içinde salgılanan ve gözün beslenmesi için gerekli olan sıvının boşalamamasına bağlı olarak göz içinde basınç yükselir. Yükselen göz içi basıncı da optik sinir hücrelerine zarar verir. Oldukça sinsi ve görme kaybına hatta körlüğe neden olabilecek kadar ciddi bir göz hastalığıdır.  Bu hastalıkta en önemli unsur erken teşhistir, hastalık hiçbir şekilde tamamen ortadan kaldırılamaz ancak hastalığın ilerlemesi ve optik sinirine vereceği hasar durdurulabilir.

Glokom Çeşitleri

Açık Açılı Glokom

Geniş açılı Glokom olarak da bilinen bu hastalık tipi, gözün ön bölümündeki sıvı akımının çok yavaşlaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artmasından kaynaklanır. Herhangi bir belirti vermez, bu nedenle hastalığın ileri bir evreye ulaşıncaya kadar saptanması zordur.

  • Hastalar görme fonksiyonlarının %40’ını kaybedene kadar görmeyle ilgili herhangi bir sorun fark etmeyebilir.
  • Hastalık ilerlediğinde, periferik görme (görme alanının yanlarında görme) tünel görme ya da kör noktalar gibi yakınmalar başlayabilir.

Kapalı Açılı Glokom

Akut glokom ya da dar açılı glokom olarak da bilinen kapalı açılı glokom, İris ve kornea arasındaki açının normale göre daha dar olması sebebi ile göz sıvısının drenajının zorlanması ve göz basıncında ani artış olmasından kaynaklanır. Hipermetroplarda daha yaygındır. Aşağıda bahsedilen belirtilerin görülmesi halinde en kısa sürede bir göz hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir.

  • Baş ağrısı
  • Göz ağrısı
  • Bulanık görme
  • Gece ışıkların etrafında halelerin oluşması
  • Bulantı

Tüm bu belirtiler acil bir durumu işaret eder.

Düşük veya Normal Basınçlı Glokom

Normal göz içi basıncına sahip insanlarda optik sinir hasarının ve görme kayıplarının ortaya çıkmasıdır. İlaçlarla göz içi basıncının en az % 30 düşürülmesi ile bazı hastalarda hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabilir. Düşük göz içi basıncına rağmen ilerleme devam edebilir.

Konjenital Glokom

Bazı bebeklerde ender görülen bir glokom çeşididir. Kornea ve iris arasındaki açıda sıvı drenajını yavaşlatan  bir defekt bulunmaktadır. Bu bebeklerde;

  • Gözlerde irilik
  • Işık hassasiyeti
  • Gözlerde sulanma
  • Kornea bulanıklığı

gibi belirgin semptomlar bulunmaktadır. Konjenital glokomun esas tedavisi cerrahidir.

Glokom Teşhisi

Glokom kendini belli etmeyen ve sinsi sinsi ilerleyen bir hastalık olduğu için dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir. Glokom herkeste olabilir ve görme alanında glokoma bağlı belirgin bir hasar olmadıkça hasta bu kayıpların farkına varamaz. Bu sebeple düzenli periyotlarla göz muayenesi ve tetkiklerin yapılması çok büyük önem teşkil eder. Normal bir göz muayenesinin dışında glokom teşhisi için mutlaka aşağıda bulunan tetkiklerinde yapılması gerekmektedir.

  • Göz tansiyonu ölçümü (GİB)
  • Santral kornea kalınlığı (pakimetrik ) ölçümü
  • Bilgisayarlı görme alanı tetkiki
  • Optik sinir başı tomografisi(OCT)

Glokom Tedavisi

Glokom tedavisi üç şekilde yapılabilmektedir.

  • İlaç tedavisi
  • Lazer tedavisi
  • Cerrahi tedavi

İlaç Tedavisi

Glokomun ilaçla tedavisinde kullanılan birçok damla mevcuttur. Bu damlalar değişik etki mekanizmalarıyla göz içi basıncını düşürürler. Belirli aralıklarla düzenli olarak ve hayat boyu kullanılırlar. Başarılı olunamazsa diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.

Lazer tedavisi

Glokom tedavisinde, ilaç tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda lazer işlemi, ameliyattan önce uygulanabilen bir tedavi seçeneğidir. Gecikmeden uygulandığında bu yöntem çok başarılıdır.

Cerrahi Tedavi

Ameliyatla, gözün beyaz kısmında bir delik açılır. Dışarıdan görünmeyecek kadar küçük olan bu delikle, gözün içerisindeki fazla sıvı tahliye edilerek göz içi basıncının düşürülmesi hedeflenir.

İlgili İçerik:

 

Bu yazı  Prof. Dr. Afsun Şahin tarafından hazırlanmıştır. 

Daha ayrıntılı bilgi için Göz Hastalıkları (Oftalmoloji) Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Glokom Hastalığı ve Glokom Tedavisi (Göz Tansiyonu)
Article Name
Glokom Hastalığı ve Glokom Tedavisi (Göz Tansiyonu)
Description
Glokom hastalığı, halk arasında ‘’Göz Tansiyonu’’ olarak bilinmektedir. Glokomun çeşitleri ve tedavisi saglikguncem.com'da!
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
16
Harika
6
Meraklı
5

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır