Şu Anda Okuyorsunuz
COVID-19 Döneminde Ofis Ergonomisi ve Alınacak Önlemler

COVID-19 Döneminde Ofis Ergonomisi ve Alınacak Önlemler

COVID-19 salgını küresel olarak ilerlemeye devam ederken bugüne kadar hiç görülmemiş sayıda çalışan ve öğrenci uzaktan erişim programları ile işini ve eğitimini sürdürmektedir.

Ergonomi bilgisi, insan eğitimi dışında, teknoloji ve tesisi iyileştirme gereksinimini de ortaya koyar. İşyerinin yeniden açılması sırasında uygulanacak ergonomik çözümler, gerekli sosyal mesafenin düzenlenmesi ile çalışanlar üzerindeki ürkeklik ve kaygıyı da azaltacaktır.

Ergonomi Uygulamaları

1-Çalışma planı

  • İş operasyonları için gerekli olan ekipmanı, süreçleri ve iletişim kanallarını belirleyin ve standartlaştırın.
  • Uzaktan çalışmanın teşvik edilmesi ve görevleri bu şekilde yerine getirilmesi birincil strateji olmalıdır.
  • Vardiya değişiklikleri koridorlarda artan yaya trafiği nedeniyle sıkı denetlenmelidir.

ofis ergonomisi

2-Yeniden yerleşim

  • Her çalışana tesise gelmeden önce belirli bir iş istasyonu atanmalıdır. Çalışanlar, vardiyaları öncesinde, boyunca ve sonrasında iş istasyonlarını temizlemek ve dezenfekte etmekten sorumlu olmalıdır.
  • Mümkün olduğunda, iş istasyonları en az 1 metre mesafeye izin verecek şekilde düzenlenmelidir. Yüz yüze masa düzenlerinden kaçınmak gerekir.
  • Kablo Yönetimi – İş istasyonu ekipmanı için kablolama, takılma / düşme tehlikesi oluşturmamalı veya temizlik çabalarını engellememelidir.
  • İş istasyonları, ortak alanlar ve çıkışlar arasındaki trafik akışını gösteren görsel duvar / zemin sınırları uygulayın.
  • İşlevsel gruplamanın genel kavramı, sıklıkla birlikte kullanılan öğelerin birlikte gruplanması gerektiğidir. Gereksiz hareketleri (ör. uzanma, yürüme) azaltmak ve performansı artırmak için fonksiyonel gruplama kullanılabilir.
  • Kalabalığı azaltmak için mümkün olduğunda kontrol noktaları birden fazla giriş noktasında tahsis edilmelidir. Kontrol noktalarında açık işaretler olmalı ve bekleme hatları mesafeleri belirlenmiş olmalıdır. İnsanların araçların içinde beklediği planlanmış check-in saatleri, kabul edilebilir bir başka yaklaşım olabilir.

3-Donanım

  • Özellikle ortak veya yüksek yoğunluklu alanlar ve toplantı odaları için mümkün olduğunda antibakteriyel ekipman ve döşeme kullanılmalıdır.
  • Aerosollerin dağılmasını önlemek için kalkanlar veya bariyerler, mevcut bölücü ekranların ve galeri panellerinin yüksekliğini aşabilecek en uzun çalışanlar dikkate alınarak hem oturur vaziyette hem de ayakta duruşlarda çalışanları koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
  • Kapı sistemleri, elle açılıp kapanmayı sınırlayacak ve geleneksel kapı kolları gibi yüksek temas yüzeylerini ortadan kaldıracak şekilde tasarlanmalıdır. Otomatik sistemler tercih edilir, ancak ayak parmakları veya ayakla çalıştırılan kapı konsolları da kabul edilebilir.
  • Kapı kolları, kullanılıyorsa, dirsekler veya ön kollarla çalıştırılabildiğinden, bir kol tasarımına sahip olmalıdır. Mümkünse kapıları açık tutun.
  • Yıkama istasyonları, mümkünse hareketle çalışan musluklar, kağıt havlu ve hava kurutma sistemleri ile donatılmalıdır.
  • Çalışanları gelen yaya trafiği konusunda uyarmak için koridorlara veya diğer alanlara tam kubbe / yarım kubbe / dışbükey aynalar yerleştirmektir.

4-Çevre

  • İnsanlar en iyi sıcaklık, nem ve hava akışı aralığında çalışır. Ofis termal konforuyla ilgili olarak, desteklenmiş kapıların / pencerelerin ve bariyerlerin hava akışı ve sıcaklık (örneğin sıcak / soğuk noktalar) üzerindeki etkisi planlanmalıdır
  • Bir ışık kaynağı doğrudan izleyicinin görüş alanında olduğunda en kötü performans sorunlarının ortaya çıktığını düşünün. Işık kaynağı görüş hattının üzerine çıktıkça bu sorunlar azalır.

5-Sağlık ve iyilik hali

  • Çalışanların yüz maskeleri takmaları uygun sıvı alımında ve yeme alışkanlıklarında bozulmalara neden olabilir. Siperlik kullanmak çalışanları sürekli olarak sıvı almaktan veya hastalık bulaşma korkusu nedeniyle işte yemek yemekten caydırabilir. Bu konu ile ilgili uyarıların yapılması gerekir.
  • Ortak alanların veya koridorların kalabalıklaşmasının önlenmesi birinci öncelik olsa da, hareketsiz ofis çalışmasının olumsuz sağlık etkilerini önlemek için bir yöntem olarak egzersiz ve hareketi teşvik eden girişimler oluşturmak önemlidir. Örneğin; molaları artırmak ve uygun alanlarda egzersize teşvik etmek gibi.
  • Bir pandemi zamanında çalışmak, krizden doğrudan etkilenmemiş olsalar bile, birçok kişi için önemli düzeyde duygusal ve zihinsel zararlar verecektir. Aile sorunları, sosyal izolasyon, uyku ve iş / yaşam dengesindeki aksaklıkların tümü zihinsel yorgunluğa, strese, kaygıya ve potansiyel olarak tükenmişliğe katkıda bulunabilir. İş dünyası, yorgunluk ve tükenmişlik riskini azaltan, profesyonel refahı teşvik eden danışmanlık desteğini etkinleştiren ve çalışma ortamını iyileştirerek öz bakımı geliştiren girişimler ve programlar düşünmelidir.

6-Program yönetimi ve sürdürebilirlik

  • “Yeni normal” beklentilerini belirleyebilmek için yazılı standart politikalar uygulanmalı ve tüm çalışanlar tarafından kolayca erişilebilir hale getirilmelidir.
  • Çalışanların ergonomik değerlendirmeler yoluyla uzaktan desteğe erişimi varsa, talep sürecinde bilgi geliştirme, iletişim noktaları ve önceden onaylanmış ofis ekipmanı dikkate alınmalıdır.
  • Yeni süreçlerle ilgili eğitim gerektiğinde belgelendirilmeli ve denetlenmelidir. Yeni politikalar ve eğitimler hakkında bilgi paylaşımı sanal olarak yapılmalıdır. Kısaca yönetimde olası hedefleri sırala, ayarla, düzenle, standardize et ve sürdür.

Bu yazı Dr. Önder Çerezci tarafından hazırlanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi için Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
COVID-19 Döneminde Ofis Ergonomisi ve Alınacak Önlemler
Article Name
COVID-19 Döneminde Ofis Ergonomisi ve Alınacak Önlemler
Description
Ergonomi bilgisi teknoloji ve tesisi iyileştirme gereksinimini ortaya koyar. Ergonomik çözümlerle çalışanlar üzerindeki kaygı azaltacaktır.
Author
Publisher Name
Amerikan Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
0
Harika
0
Meraklı
0

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır