Şu Anda Okuyorsunuz
COVID-19 Döneminde Diş Sağlığı

COVID-19 Döneminde Diş Sağlığı

Başlangıçta birçoğumuzun tam olarak ne anlama geldiğini bilmediği pandemi sözcüğü ansızın hayatımıza öyle bir giriş yaptı ki uzunca bir süre hafızalardan kazınmayacak. Bütün dünya seferber oldu. Sınırlar kapatıldı, uçuşlar iptal edildi. Zaruri olmadıkça dışarı çıkılmaması tavsiye edildi. Sağlık kuruluşları da uzak durulması gerekilenler listesinin en başında yer aldı. Nitekim bu önlemler çok faydalı oldu ve korkulan senaryo ilk aşamada gerçekleşmedi. Lakin, süre uzadıkça ihtiyaçlar da birikmeye başladı. Bunların en başında da sağlık gereksinimleri geliyor. Birçok temel ihtiyacı karşılamak için alternatif yöntemler geliştirildi veya hayati olmayanlar ötelendi ama söz konusu sağlığımız olunca kendi kendimize çözüm bulmak pek de kolay değil, hele ki fiziki müdahale gerektiren diş sorunlarına.

COVID-19 Döneminde Diş Bakımı

Hayatımızda birçok şey tepetaklak değişmiş olsa da diş bakımında temel ilkeler hiç değişmiyor. Pandemi döneminde yapabileceğiniz en iyi şey dişlerinize her zamanki gibi güzel bakmak. Bakım alışkanlıklarınızı aksatmamak. Tabi bunu söylemesi yapmasından her zaman daha kolay. Çünkü kapalı bir alanda uzun süre vakit geçirince zaman algısı kaybolmaya başlıyor. Dakikalar, saatler, günler her birinin aynı olmuş ve bir bakmışsınız gece üçte kucağınızda atıştırmalıklar ile en sevdiğiniz diziyi izlerken uyuya kalmışsınız. Şimdi, kim kalkıp diş fırçalayacak ve üzerine diş ipi yapacak? Muhtemelen çok az kişi.

Gündelik yaşamımızın iskeletini oluşturan alışkanlıklarımızın değişmesi ister istemez bakımımızda da bir düşüşe sebep oluyor. Bu nedenle ilk atılacak adım mevcut koşullara uyum sağlayacak yeni rutinler inşa etmek. Elbette, eski bakım alışkanlıklarınızı da buna dahil etmek. Diş bakımı için genel kaide, günde iki kez en az ikişer dakika diş fırçalamak ve bir kez de diş ipi uygulamak. Diş bakımının tekrarlayan düzende ve sürekli olması çok önemli. Çünkü bir öğün atlandığında, diş ve dişeti problemlerinin neredeyse tümünün sebebi olan plaktaki bakteriler bir hayli çoğalmış oluyorlar. Düzensizlik daha da devam ederse kendi içinde hassas bir dengeye sahip bakteri florası, patojen dediğimiz hastalık yapıcı bakteriler lehine dönmüş olur ve problemler başlar.

Zaten problemler yaşıyorsanız hemen diş hekiminiz ile temasa geçin. Sözel olarak durumunuzu ve ihtiyacınızı anlatın, sizi yönlendirecektir. Kimi basit problemler bakımın iyileştirilmesine veya ilaçlara yanıt verirken kimi sorunlar da mutlaka fiziki müdahale gerektirir. Hali hazırda ateş, öksürük gibi şikayetleriniz yoksa ve COVID-19 tanısı nedeniyle izolasyonda değilseniz işlem yapılabilir. Peki, pandemi sürecinde bu müdahaleler nasıl olacak?

 

COVID-19 Döneminde Diş Tedavisi

Yeni bilgi ve veriler ışığında, Sağlık Bakanlığınca, sağlık kurumlarına düzenli olarak işlemlere yönelik talimatlar gelmektedir. Güncel olan şemaya göre, diş tedavisi için bir kuruma müracaat ettiğinizde öncelikle COVID-19 ile ilişkili olabilecek şikayetleriniz sorulur ve ateşiniz ölçülür. Ardından geliş kaydınız oluşturulur. Bekleme alanlarında yoğunluk oluşmaması için fiziki kapasitenin elverdiği sınırlı sayıda hasta kabul edilir. Randevu saatlerine titizlikle uyulması ve zaruri değilse refakatçi getirilmemesi tavsiye edilir. Randevuların aksaması, ihtiyaç halinden fazla kişi bulunması süreci yönetmeyi zorlaştırmaktadır.

Diş hekimi koltuğuna oturana kadar maskenizin sürekli takılı olması beklenmektedir. Çalışma ekibi gerekli ön hazırlıkları yaptıktan sonra sizi işleme kabul eder. Dişhekimi ve yardımcısı, bone, eldiven, maske, siperlik ve tüm vücudu örten bir önlük giyebilir. Biraz ürkütücü görünse de bu hem sizlerin hem de toplum sağlığının korunması için alınmış gerekli bir tedbir. Doktorunuz işleme veya muayeneye başlamadan önce olası mikrop yükünü azaltmak için sizden gargara yapmanızı isteyebilir. Daha sonra durumu tahlil edip risk derecesine göre kalıcı veya geçici bir çözüm sunacaktır.

Kanal tedavisi, dolgu gibi onarmaya yönelik işlemlerde dişinizin üzerine lastik örtü takmayı önerebilir. Bu örtü hem dişinizi hem de çalışma ortamını tükürüğün saçılmasından korur. Çoklu ve kapsamlı işlemler, fayda zarar ilkeleri göz önünde bulundurularak pandemi sürecinin gidişatına göre dinamik bir şekilde planlanır. Her işlem bitiminde çalışma ortamının uygun temizlenmesi ve havalandırılması için ara verilir. Bu nedenle randevusuz ziyaret talepleri de geri çevrilecektir. Şikayetlerin olgunlaşmasını beklemeden doktorunuzla erkenden temasa geçmek hem planlamayı hem de süreci kolaylaştıracaktır.

Hastalık bulaş riskinden korunma, diş hekimliği eğitiminin önemli bir kısmını oluşturur. Bu nedenle diş hekiminiz sürece yönelik kaygı ve endişelerinizi anlayıp gerekli tedbirleri alarak diş ve diş eti problemlerinize çözüm üretmeye çabalayacaktır. Korku ile hareket etmek yerine birinci adımda bilinçlenmek, ikinci adımda da tedbir almak ileride telafisi güç sağlık problemlerinin önlenmesinde etkili olacaktır. Ağız ve diş sağlığı bireyin hayatını direk etkileyen bir konudur, ihmale gelmez.

Bu yazı Dt. Pınar Baskı Cebe ve Doç. Dr. Zekai Yaman tarafından hazırlanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi için Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Summary
COVID-19 Döneminde Diş Sağlığı
Article Name
COVID-19 Döneminde Diş Sağlığı
Description
Pandemi döneminde diş sağlığı nasıl korunur? Diş hekimlerine gitmekten çekinmeli miyiz? Dt. Pınar Baskı Cebe sizin için yazdı!
Author
Publisher Name
Amerikan Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
0
Harika
0
Meraklı
0

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır