Şu Anda Okuyorsunuz
Anne Sütü Sarılığı

Anne Sütü Sarılığı

Anne Sütü Sarılık Yapar mı?

Anne sütü sarılık yapar mı?” diye düşünebilirsiniz fakat “Anne sütüyle beslenme sarılığı” denilen ve anne sütüyle beslenen bebeklerde görülen sarılığın iki ayrı sebebi vardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Neonatoloji) bölümünden Prof. Dr. Tuğba Gürsoy bu sebepleri sizler için anlatıyor.

Anne Sütü Sarılığı Neden Olur?

Annenin yetersiz süt üretimi veya bebeğin düzgün emmemesi sonucu bebeğin yeterli anne sütü alamamasına bağlı olarak görülür. Bu bebekler fazla kilo kaybederler ve kan bilirubin düzeyleri yükselir. Bu durumda süt miktarınızı artırabilmek için bebeğinizi her istediğinde sık olarak beslemeli ve beslenme sırasında bebeğinizin memenizi iyice kavramasını sağlamalısınız.

Yenidoğan bebeklerde karaciğer ve bağırsakların yeterince gelişmemiş olmasına bağlı olarak da anne sütü sarılığı görülebilir. Sıklıkla yaşamın ilk haftasından sonra görülür ve ikinci haftada en yüksek düzeylerine ulaşıp ardından haftalar içinde kaybolur. Kan bilirubin düzeyleri nadiren tedavi gerektirecek düzeylere çıkar.

Anne Sütü Sarılık Yapmışsa Emzirme Kesilmeli mi?

Anne sütü bebeğinizde sarılık yapmış olsa bile bebeğinizi emzirmeyi kesmemeli, tam tersi, sık aralıklarla emzirmeye devam etmelisiniz. Bebeğinizin iyi beslendiğinden ve kilo aldığından emin olmanız gerekir. Bebeğinizi emzirme konusunda destek alabilirsiniz. Doğum yaptığınız hastanenin sağlık personelinden emzirme danışmanlığı talep edebilirsiniz.

Anne Sütü Sarılığı Tedavisi

Anne sütü sarılığı tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemi, ışık tedavisidir (fototerapi). Bilirubini yıkıp vücuttan atılmasını sağlayan mavi ışık bebeğin cildine uygulanır. Bebekler çıplak bir şekilde, sadece bezle ışığın altına koyulurlar. Bebeklerin gözleri zarar görmesin diye özel üretilmiş bantlarla kapatılır. Fototerapi, bebeklerin çoğunda başarılı olur ve başka tedaviye gerek olmaz. Bebeğin kandaki bilirubin düzeyi güvenli seviyelere inince fototerapi kesilir.

Fototerapi güvenli bir tedavi yöntemidir, yan etkisi çok azdır. İshal veya ciltte döküntüye yol açabilir.

Bilirubin düzeyinin tehlikeli düzeylere çıktığı ve bu nedenle hızla vücuttan atılması gereken, kan grubu uyuşmazlığı gibi acil durumlarda kan değişimi uygulanır. Bebeğin bilirubinden zengin kanı alınır, yerine kan bankasından getirilen kan verilir.

Bebeklerde Ciddi Sarılığın Gelişmesini Engellemek için Neler Yapılabilir?

Bebeklerde ciddi sarılığın gelişmesini engellemek için çeşitli önlemler alınabilir:

Doğum sonrası bebek hastaneden taburcu olmadan önce bilirubin miktarı ölçülür ve bu sonuca göre kontrol ayarlanır.

Aile bireylerine evde bebeğin sarılığını nasıl takip edeceklerine dair eğitim verilir ve tehlike sinyalleri anlatılır. Sarılığın arttığı düşünülürse, hemen hastaneye başvurulur. Tedavi gereken bebeklerde en kısa sürede tedavi başlanır.

Detaylı bilgi için Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Anne Sütü Sarılığı
Article Name
Anne Sütü Sarılığı
Description
“Anne sütüyle beslenme sarılığı” denilen ve anne sütüyle beslenen bebeklerde görülen sarılığın iki ayrı sebebi vardır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Neonatoloji) bölümünden Prof. Dr. Tuğba Gürsoy bu sebepleri sizler için anlatıyor.
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesş
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
21
Harika
12
Meraklı
4
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır