İçerikte Neler Var?
Radyocerrahi Nedir?
Radyocerrahi tedavisi radyoterapinin özel bir formudur ve daha küçük tümörleri noktasal olarak tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Cerrahi olmayan bu tedavi yöntemi tek fraksiyonda yapılabildiği gibi beş fraksiyona kadar da uygulanabilmektedir.
Radyoterapi Nedir?
Radyoterapi tedavisi, radyasyonun sahip olduğu enerji ile tümörlü hücreleri hedefleyerek, bu hücrelerin yok edilmesini ve çoğalmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Rutin radyoterapilerde tedavi yirmi ile otuz dokuz gün arasında değişmektedir.
Radyocerrahi ve Radyoterapi Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?
Radyocerrahi ve radyoterapinin temel hedefi, radyasyonla birlikte hastalıklı bölgenin yok edilmesidir. Tümörlü hücrelerin yok edilmesini sağlayan ve çoğalmasını engelleyen bu iki tedavi yönteminde de hasta acı ve ağrı hissetmemektedir.
Radyocerrahi ve Radyoterapi Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
- Radyoterapi 5-6 hafta sürerken, radyocerrahi tek fraksiyonda yapılabildiği gibi beş fraksiyona kadar uygulanabilir.
- Radyocerrahide küçük boyutlu tümörler ışınlandığı ve odaksal ışınlamalar yapıldığı için normal doku korunması maksimum düzeydedir. Burada temel amaç, ışın demetlerinin odaksal olarak hastalıklı bölgeye yönlendirilmesi ve sadece belirlenen noktada değişiklik yaratılmasıdır. Bundan dolayı radyocerrahi, özel ekipman ve teknik donanım gerektirmektedir.
Bu yazı Prof. Dr. Yasemin Bölükbaşı tarafından hazırlanmıştır.
Detaylı bilgi almak için Radyasyon Onkolojisi Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.