İçerikte Neler Var?
Kortizonlu ilaçların yan etkileri nelerdir?
Alerji tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçlar, eğer gereken dozda, düşük dozda ve gerektiği sürede kullanılıyor ise zarar vermez. Ama yüksek dozlarda ve uzun sürelerde veriliyor ise zarar verme potansiyeli vardır. Örneğin egzama hastalığında kortizon tablet olarak ya da ampul olarak sulandırıp içilebilir, veya kortizonu 3 gün ya da 5 gün süre ile nerede egzama varsa oraya ince bir tabaka halinde sürülebilir.
Bu tedavide ince tabaka halinde sadece günde 1 defa, 3-5-7 ya da 10 gün süre ile sürmenin bir zararı olmaz. Aksine oradaki inflamasyonu yani bağışıklık sisteminin verdiği aşırı yanıtı kontrol altına alır. Ama siz bu kremi geniş alanlara sürerseniz ve 10 gün değil de daha uzun kullanırsanız deride çeşitli yan etkiler, olumsuz etkiler görülür.
Kortizon ve Astım İlişkisi
Kortizonlu tableti veya solüsyonu, şurubu ağızdan her gün uzun süreli alırsanız yan etki görme riski yüksektir. Astım hastalığında kortizon ataklar sırasında kullanılmalıdır. Nefes darlığı ile gelen hastada bronşlar daralmış, bronşun duvarı kalınlaşmış olduğu için açabilecek en etkili ilaç kortizondur.
Özellikle orta ve ağır şiddetteki astım ataklarında, kortizon tedavisi ağız yoluyla veya iğne ile uygulandığında en etkili yanıt alınmaktadır. Kısa sürede hastanın nefes darlığını düzelmektedir. Bazen bu tedaviyi 2-3-5-7 gün, nadiren 10 gün uygulanır. Bu kadar kısa süre verildiğinde kortizona bağlı yan etki görülmesi riski çok düşüktür. Tabii ki hiçbir zaman sıfır risk denemese de risk çok düşüktür.
Kortizon verilmediği takdirde astım ataklarının da olumsuz başka sonuçlara yol açacağının da unutulmaması gerekir. Astımda bir başka kortizon kullanımı da uzun vadede ve astım yakınmalarını önlemek amacıyla uygulanır. Burada daha yoğun olarak verdiğimiz uygulama yolu inhalasyon dediğimiz solunum yoluyla uygulanır.
Nebulizatör cihazı ile verilen buhar şeklinde uygulanır. Bu uygulamalar astımda çok nadiren kullanılır. Bir çok çocukta buna gereksinim olmaz. Bir başka tedavi yolu ise püskürtmeler dediğimiz uygulamadır. Burunda bir aracı tüp vardır veya hastanın eforu ile, nefes kapasitesi ile çektiği formlar vardır. Önerimiz çocuklarda püskürtmelerin aracı tüple kullanılmasıdır. Çünkü düşük doz kortizon içerirler. 8-10 yaşlarından sonraki çocuklarda nefesi ile çekebileceği kortizon preparatlarıdır.
Kortizon Nedir? Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Kortizol, vücudumuzda bulunan ve böbreküstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormon birçok hastalıkta tedavi seçeneğidir.
Hastalıkların tedavisi için verilecek kortizon oranı, doğru bir şekilde verildiğinde fayda sağlayacaktır. Kortizon mutlaka doktor kontrolünde verilmelidir.
Kortizonun fazla miktarlarda alınması, komplikasyonlara ve başka hastalıklara sebep olabilir.
Kortizon Hangi Hastalıklar Üzerinde Yan Etki Gösterir?
- Kalp ve damar hastalıklarında,
- Romatizmal hastalıklarda,
- Sinir sistemini etkileyen hastalıklarda,
- Kan hastalıklarında,
- Alerjik hastalıklarda,
- Bağ dokusunu etkileyen hastalıklarda,
- Karaciğer hastalıklarında,
- Tümörlerin tedavi edilmesinde,
- Hormonal hastalıklarda,
- Böbrek ve idrar yolu hastalıklarında,
- Göz hastalıklarında kullanılan kortizonun ciddi yan etkileri vardır. Bu yüzden kortizon kullanırken beslenme şekline dikkat etmek gerekir.
Kortizonun yüksek ve uzun dönem kullanımlarında oluşabilecek bazı yan etkiler şunlardır;
1. Diyabet
Kortizon insülin hormonuna zıt etki yaparak kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu da diyabet görülme riskini yükseltebilir. Ayrıca kortizon kullananlarda iştah açılması görülebilir. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki şeker metabolizmasının bozulmasıdır. Sonuçta iştah açılarak daha fazla yemek yemeye sebebiyet verir ve kilo artışına zemin hazırlanabilir.
2. Psikolojik Bozukluklar
Kişilerde depresyon, anksiyete (kaygı bozukluğu) görülebilir. Bununla birlikte iştah açılması olabilir.
3. Ödem ve Yüksek Tansiyon
Kortizon vücutta su ve tuz tutulumuna neden olur buna bağlı olarakta ödem ve tansiyon yükselmesi görülür. Su ve tuz tutulması özellikle böbrek, kalp yetmezliği ve hipertansiyon hastalarında belirgin sorunlar yaratabilir.
4. Cushing Sendromu
Tedaviye bağlı olarak gelişebilir. Omuzlar ve karında yağ toplanması, kemik erimesi, kaslarda erime gibi sorunlar görülebilir.
Cansın Saçkesen kimdir?