Epilepsi Nöbeti Geçiren Bir Kişi Gördüğümüzde Ne Yapmalıyız?
Öncü belirtisi olan hastalar kendini tehlikelerden uzaklaştırmalıdır. (pencere kenarı, merdiven başı, delici kesici aletler vb). Öncü belirtisi olmadan nöbet geçiren kişilerde ise yakınları herhangi bir nöbet şüphesinde kişiyi bu tehlikeli bölgelerden uzaklaştırmalılar.
Büyük nöbet denen jeneralize kasılmalı, sıçramalı nöbette, nöbet geçiren kişi ayakta ise yere düşerken kafası yere çarpmasın diye koltuğa doğru iterek veya başına destek vererek yumuşak şekilde yere düşmesi sağlanabilir. Yerde hastanın başını bir yana çevirmek gereklidir. Başı yan çevirmek kişinin kusması durumunda akciğerlerine kusmuğunun kaçmasını önler.
Eğer dişleri henüz kapanmamışsa yumuşak bir cisim ağzının üstte kalan kısmına yerleştirilir. Bu yumuşak nesne asla parmak olmamalıdır. Yumuşak cisim battaniyenin kenarı, ceketinizin kenarı vb. olabilir. Amaç dişlerinin arasını aralamak ve dilin ısırılmasının önüne geçmektir. Dişler kapalı ise asla açmaya çalışmayın. Kol ve bacaklardaki kasılmayı asla durdurmaya çalışmayın, yoksa kırık ve çıkıklara yol açabilirsiniz. Tek yapılacak şey, kasılmaların süresini tespit etmektir.
Nöbet sonrası kişi genellikle uyanır, kafası karışıktır, söylenenleri çok anlamaz, ancak etrafıyla konuşup uyumaya meyillidir. Nöbet beş dakikadan uzun sürmüşse, kişinin daha önce bilinen epilepsisi yoksa, yere düşerken kafasını çarptıysa, nöbet durmasına karşın uyandırılamıyorsa, acil olarak hastaneye götürülmelidir.
Bu yazı Prof. Dr. Candan Gürses tarafından hazırlanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi için Nöroloji bölümümüzle iletişime geçebilirsiniz.