Şu Anda Okuyorsunuz
Doğru Emzirme Teknikleri Nasıl Olmalı?

Doğru Emzirme Teknikleri Nasıl Olmalı?

Başarılı bir emzirmenin gerçekleşmesi annenin bebeği memeye tutuşu ve bebeğin memeye yerleşmesinin doğru bir şekilde olması, emzirmenin uygun sürede ve sıklıkta olması ile mümkündür.

Annenin bebeği tutuşu nasıl olmalı?

Anne bebeğini oturarak ya da yatarak emzirmek isteyebilir. Annenin kendini rahat hissettiği konumda emzirmesi en uygun olanıdır. Hangi konumda olursa olsun temel noktalar; bebeğin başı ve gövdesi düz bir hatta olmalı, yüzü memeye bakmalı ve burnu tam meme ucunun karşısında ve açık olmalı, vücudu annesininkine yakın olmalı, yeni doğmuşsa poposundan desteklenmelidir.

Bebeğin memeye yerleştirilmesi esnasında önce meme ucuyla bebeğin dudaklarına dokunulmalı, bebeğin ağzını genişçe açması beklenmeli, bebeği alt dudağı meme ucunun altına gelecek şekilde çabucak memeye tutulmalıdır.

Bebeğin memeye yerleşmesi nasıl olmalı?

Memeye iyi yerleşme belirtileri mutlaka aranmalıdır. Bu belirtiler; areola dediğimiz memenin kahverengi kısmının bebeğin alt çenesine yakın olan tarafının, üstte kalan kısma kıyasla bebeğin ağzına daha fazla oranda girmiş olması, bebeğin alt çenesinin annenin memesine değmesi, bebeğin yanaklarının dolgun olması, bebeğin ritmik bir şekilde yavaş yavaş emmesi, yutkunma seslerinin duyulmasıdır.

Memeye iyi yerleşmeme nedenleri arasında;

  • Geç beslenme,
  • Emzik ya da biberon kullanma,
  • Bebeğin küçük ve zayıf olması,
  • Meme ucu uzamasının iyi olmaması,
  • Memede tıkanıklık,
  • Tecrübesiz anne, deneyimli yardım eksikliği sayılabilir.

Anne bebek uyumunun daha kolay sağlanması için doğum salonunda ten teması ve emzirme denemesi yapılması çok önemlidir.

Memeye iyi yerleşmeme sonucunda; meme başında çatlak, ağrı, anne sütünün tam boşalamaması sonucu memede gerginlik, bebeğin yeterince süt alamamasından dolayı bebeğin doymaması, memeyi reddetmesi ve kilo alamaması görülebilir.

İdeal emzirme süresi nedir?

Bebeğin emzirmenin başlangıcında gelen önsütten ve emzirmenin sonlarına doğru gelen yağdan zengin sonsütten yararlanması için emzirme süresi en az 10 dakika olmalıdır. Bazı annelerde süt salgılanma refleksinin yerleşmesinin gecikmesi nedeni ile bebeğin emme süresi değişebilir. O nedenle emzirmenin sonlandırılmasında bebeğin isteği dikkate alınmalıdır. Ancak bu sürenin 30 dakikanın üzerine çıkması meme sorunlarına yol açmaktadır. Emzirme süresinin kısa tutulması ise yağ içeriği yüksek sonsütten yararlanamayan bebekte yetersiz kilo alımına, memenin yeterince boşalmamasına bağlı olarak annede meme sorunlarına ve yetersiz süt yapımına neden olmaktadır.

Emzirme sıklığı nasıl olmalı?

Saatlere göre değil, bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Bebeğin ağlaması emzirme için geç bir bulgudur. Bebeğin emme hareketleri yapması, elini ağzına götürmesi, kol ve bacaklarını germesi gibi davranışlar sergilemesi; onun emmeye hazır olduğunun işaretleridir.

Bebek emdikten sonra bir miktar peynirimsi kusması olabilir. Ara sıra aşırı beslenmeye bağlı da kusmalar görülebilir. Eğer bebek kilo alamıyorsa kusmaları önemlidir.

Bebek beslendikten sonra hıçkırıyorsa, beş dakika yeniden emzirilip gazı çıkarılmalıdır.

Bebek annenin kucağındayken (emzirirken, gazını çıkarırken) anne eline çay, sigara, gibi maddeler almamalı ve içmemelidir.

Bu yazı Dr. Seda Ocak tarafından hazırlanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü (Pediatri) ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Doğru Emzirme Teknikleri Nasıl Olmalıdır?
Article Name
Doğru Emzirme Teknikleri Nasıl Olmalıdır?
Description
Başarılı bir emzirmenin gerçekleşmesi annenin bebeği memeye tutuşunun doğru şekilde olması, emzirmenin uygun sürede olması ile mümkündür.
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
12
Harika
25
Meraklı
8

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır