İçerikte Neler Var?
Çocuklara Karaciğer Nakli Hangi Durumlarda Gerekiyor?
Dünyada çocuk karaciğer nakli en sık safra yolları olmayan (biliyer atrezili) çocuklara yapılmaktadır. Bunun dışında, akut karaciğer yetersizliğine yol açan viral hepatitler, metabolik hastalıklar (Wilson hastalığı, galaktozemi, tirozinemi, üre-siklus defektleri vb.), ilaç ve toksinler ile otoimmün hepatitler, kronik karaciğer yetersizliğine yol açan kolestatik hastalıklar, hepatitler, kanserler (HCC, Hepatoblastoma), damarsal sorunlar (Budd-Chiari sendromu, toplardamar tıkayıcı hastalık) ve kriptojenik siroz gibi hastalıklara karaciğer nakli ameliyatı yapılmaktadır.
Çocuklara Karaciğer Nakli Değerlendirmesi Nasıl Yapılıyor?
Karaciğer nakli için başvuran bir hastanın değerlendirmesi, her hasta için olduğu gibi hastalığının öyküsünün alınması ve fizik muayenesinin yapılmasıyla başlar. Daha sonra istenen kan testleri, radyolojik tetkikler ve ilgili konsültasyonlarla devam eder. Hastalara kanser ve enfeksiyon taramaları da yapılır, çünkü nakil ameliyatı sonrası kullanılacak bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar mevcut bir kanser ya da enfeksiyonun gidişatını kötüleştirebilir.
Çocuklara Karaciğer Nakil İşlemi Nasıl Gerçekleşiyor?
Karaciğer nakli, kadavra vericili veya canlı vericili olarak iki yolla gerçekleştirilebilir. Kadavra vericili nakil için beyin ölümü olmuş, sağlıklı karaciğeri olan bir kadavra donör gerekmekte olup, acil şartlarda yapılan hazırlıklarla ameliyat yapılır. Canlı vericili karaciğer nakillerinde ise hem alıcı hem vericiye oldukça detaylı tetkik ve değerlendirmeler yapılarak ameliyat sonrası karşılaşılabilecek sorunlar en aza indirgenir. Canlı vericili karaciğer nakli ameliyatı vericiden -çocuğun ağırlığına göre- karaciğerin sağ, sol ya da küçük bir parçası alınarak gerçekleştirilir.
Alıcının ameliyatında ise hasta karaciğer tamamen çıkarılır ve kadavra ya da canlı vericiden alınan uygun hacimdeki karaciğer aynı yere konulur.
Nakilden Sonra Çocuğumun Hayatı Nasıl Etkilenecek?
Başarılı bir karaciğer nakli ameliyatı sonrası her şeyden önce hasta hayata geri döner. Taburculuk sonrası
ilk ay haftalık, daha sonra giderek araları açılan poliklinik kontrolleri yapılır. 3 hafta dolduğunda cilt dikişleri alınır.
Ortalama 2 ay içinde okula giden çocuklar eğitim hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
Bu yazı Dr. Turan Kanmaz tarafından hazırlanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi almak için Organ Nakli Merkezi‘miz ile iletişime geçebilirsiniz.