Tırnak batması, normalde derinin üzerinden uzaması gereken tırnağın, tırnağı çevreleyen derinin içine doğru büyümesidir. En sık ayak baş parmağını etkiler. Başlangıçta kendisini batan yerin çevresinde şişlik hassasiyet sertleşme olarak gösterir. İlerleyen dönemde kızarıklık, ağrı, iltihaplanma, kanama oluşabilir.
İçerikte Neler Var?
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnak batmasının nedenleri:
- Tırnakların çok kısa kesilmesi, tırnağın kesilirken tırnak kenarlarının içe doğru yuvarlak şekilde kesilmesi,
- Özellikle uç kısmı dar- sıkı, ayağı tam sarmayan ayakkabılar tırnağı deriye doğru bastırarak batmaya neden olabilir.
- Tırnağı da etkileyecek şekilde ayağa sert şekilde basılması, ayağın çarpılması
- Ayağın fazlaca terlemesi de çevre derinin yumuşamasına neden olarak batmayı kolaylaştırabilir.
Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tırnak batmasında hangi tedavinin uygulanacağına tırnak batmasının şiddetine göre karar verilmektedir. Başlangıç dönemindeki hafif olgularda tırnağın battığı bölgeden kurtarılmasına yönelik uygulamalar tercih edilir. Bu amaçla yeni oluşmuş hafif tırnak batmasında, evde tırnağın batan kısmı ile içine doğru büyüdüğü deri arasına bir parça pamuk veya diş ipi yerleştirilerek rahatlama sağlanabilir. Bu uygulamanın fayda etmemesi, kızarıklık ve şişmenin artması, iltihaplı akıntının olması durumunda bir hekime başvurmak uygun olacaktır. Doktorunuz tarafından steril plastik tüpün tırnak kenarına geçirilmesi veya tırnak teli takılarak tırnağı battığı yerden kurtarma gibi cerrahi olmayan müdahaleler uygulanabilir. Cerrahi tedavilerin aksine tırnakta kalıcı bir değişiklik oluşturmayan, tırnağı muhafaza eden bu tedaviler ile tırnak plağının yeniden tırnak yatağında uzaması sağlanmaya çalışılır. Cerahatli akıntı görülen durumlarda kültür alımı sonrası üreme olması halinde antibiyotik tedavisi de eklenebilir.
Tırnak Batmasında Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi; şiddetli ağrılı tekrarlayıcı olgularda yukarıda bahsedilen konservatif tedavilerin başarısız olduğu durumlarda uygulanabilir. Cerrahi tedavide tırnağın batan kısmı kesilerek uzaklaştırıldıktan sonra tırnağın uzamasını sağlayan matriks kısmına kimyasal ajan uygulanır ve batan kenarın yeniden uzaması engellenir. Tırnağın cerrahi olarak tamamen çekilmesi ise yeniden uzayan tırnakta şekil değişikliğine neden olabileceğinden çok kısıtlı olguda tercih edilmektedir.
Tırnak Batması Tedavisini Kolaylaştırıcı Faktörler Nelerdir?
Tırnak batmasının tedavisinde öncelikle kolaylaştırıcı faktörlerin ortadan kaldırılması önemlidir.
Bu faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- El tırnakları haftada bir, ayak tırnakları ise iki haftada bir kez kesilerek tırnakların fazla uzun veya fazla kısa olmasının önüne geçilmelidir.
- Tırnaklar mutlaka düz olarak kesilmeli eğer makasla kesilirken zorlanılıyorsa tırnak boyu törpü ile düz olacak şekilde ayarlanmalıdır.
- Batık tırnağın çıkarılması amacıyla daha kısa ve yuvarlak kesilmesi, tırnağın derinin içine daha çok gömülmesine neden olacağından yapılmaması gereken bir uygulamadır.
- Ayakkabı olarak burun kısmı geniş, ayağı tam saran ve ayağı terletmeyen ayakkabı seçimi uygundur.
- Koşu, futbol gibi ayağın daha yoğun kullanıldığı sporlarda uygun ayakkabı seçimi, teri emen pamuklu çorap giyilmesi, spor sonrasında ayakların havalandırılarak çorabın değiştirilmesi, yoğun terleme problemi varsa spor öncesi terleme önleyici krem kullanımı; terlemeye bağlı tırnak batmalarının tekrarının önlenmesinde önem kazanmaktadır.
Tırnak batmasının tanısının konulmasında fizik muayene bulguları yeterli olmakta olup tanı için özel bir test yapılmamaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi almak için Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.