İçerikte Neler Var?
Mide yanması nedir?
Midede yanma ve ekşime toplumda sık karşılaşılan şikayetlerdir. Mide ülseri, duodenum ülseri, reflü vb. gibi çok çeşitli sebepleri olabilir.
Mide yanması sebepleri nelerdir?
Ülser
Mide veya onikiparmak bağırsağı mide asidi ve sindirim sıvıları tarafından harabiyeti sonucunda meydana gelen doku kaybıdır. Doku kaybı yemek borusunun alt ucunda, midede veya onikiparmak bağırsağında meydana gelebilir. Ülserler, mide asidinin fazla salgılanması veya mide hücrelerinin savunma mekanizmalarının bozulması neticesinde oluşurlar. Bilinen en önemli risk faktörleri H.pylori denen bir bakteri, non-steroidal anti-inflamatuar türü ağrı kesiciler ve sigaradır. Ülserlerin oluşturduğu en önemli sorun kanamalardır. Ülser tanısı gastrointestinal sistem endoskopisi yapılarak konulur. Ülser tespit edilen hastalarının takibi ülserin lokalizasyonuna ve derinliğine göre farklılık gösterir. Tedavisi asit baskılayıcı ilaçların kullanılması şeklindedir.
Gastroözofageal reflü (GÖR)
Mide asidinin yemek borusuna (özofagus) doğru kaçması ile meydana gelir. Bazen bu asit kaçışı yemek borusunun mide ile birleştiği yerde tahribata sebep olabilir. Sigara içiciliği, gece geç vakitlerde yemek yeme alışkanlığı, sık alkol ve kahve kulanımı, sık ağrı kesici ilaç kullanımı gibi bazı faktörler GÖR oluşumunu tetikleyebilir. GÖR’ün klinik ağırlığına göre tedavi değişmekte olup, bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç ile (proton pompa inhibitörleri, anti-asitler vs.) tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Örneğin;
- Akşam saat 21.00’den sonra yemek yememek,
- Kahve alkol ve sigara kullanımının bırakılması.
Eğer şikayetler hayat kalitenizi azaltıyor ve günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurunuz.
Bu yazı Doç. Dr. Genco Gençdal tarafından hazırlanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi almak için Gastroenteroloji ve Hepatoloji bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.