Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT) kanda ve dokularda oksijen seviyelerini yükselterek birçok hastalıkta başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Basınç odasına alınan hastaya yüksek basınçlarda aralıklı olarak %100 saf oksijen solutulmasına dayanan, bilimsel olarak etkinliği çok sayıda çalışma ile gösterilmiş kanıta dayalı bir tedavi yöntemidir.
Tedavi tek kişilik veya çok kişilik basınç odalarında uygulanmaktadır. Kullanılan maske, önlük ve diğer malzemeler hastaya özel olmalı, dezenfeksiyon uygulamalarına özen gösterilmelidir. Koç Üniversitesi Hastanesi Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi’nde tek kişilik basınç odaları ile hastalarımıza özel ve konforlu bir tedavi sunmaktayız. Tek kişilik basınç odalarında hastalar tedaviye tek başına alınmakta ve Covid-19 pandemisi sürecinde hijyenik ve güvenli bir tedavi ortamı sağlanmaktadır.
HBOT Hangi Hastalıklarda Uygulanmaktadır?
Ani işitme kayıpları, ani görme kayıpları, kemik infeksiyonları, iyileşmeyen yaralar, kemik dokunun yetersiz beslenmesi, doku yamaları, yanık gibi birçok hastalıkta uygulanmaktadır. Trafik kazaları, ev-iş kazaları, deprem gibi doğal afetler sonucu görülen ezilme, kopma tarzı yaralanmalarda da hiperbarik oksijen tedavisi ile başarılı yanıtlar alınmaktadır. Soba ve şofben kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri ve dalışa bağlı bir hastalık olan vurgun hastalığı da HBOT ile tedavi edilen hastalıklardandır. Özellikle son yıllarda artan estetik ve kozmetik amaçlı uygulamalar sonrasında bir komplikasyon olarak ilgili bölgelerde dolaşım bozukluğu ve yara gelişebilmektedir. Bu hastalarda da HBOT ile başarılı yanıtlar alınabilmektedir.
Tedavi sırasında hastalar kapalı bir basınç odası içerisinde takmış oldukları maskeler aracılığıyla %100 oksijen solumaktadırlar. Tedavi süresi genellikle 90-120 dakika olup, zorunlu bir ihtiyaç durumunda tedavi birkaç dakika içinde sonlandırılabilmektedir. Uygulanması gereken toplam seans sayısı hastalığa göre değişiklik göstermektedir. Hiperbarik oksijen tedavisi yara iyileşmesini hızlandırır, vücudun savunmasında görev alan hücreleri ve yeni damar gelişimini destekler, ödem azaltıcı etki gösterir. Bazı antibiyotiklerin etkisini artırdığı gösterilmiştir.
Hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan hastalarda tedavinin zamanlaması oldukça önemlidir. Erken dönemde uygulandığında çok başarılı sonuçlar alınabilen hastalarda tedavi geciktiğinde başarı şansı azalmaktadır. Bu nedenle hastalar erken dönemde Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezlerine başvurmalı veya yönlendirilmelidirler.
Bu yazı Dr. Aslıcan Çakkalkurt tarafından hazırlanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi için Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.