Mitral Kapak Nedir?
Mitral kapak, kalbin sol kulakçığı ve sol karıncığı arasında bulunan kapaktır. Ön ve arka olmak üzere iki yaprakçıktan oluşan mitral kapak, kalp kasılıp içindeki kanı vücuda gönderirken kapalı durarak kanın geriye sol kulakçık ve akciğerlere dönmesini engeller. Kalp gevşediğinde ise açılarak akciğerlerden gelen temiz kanı sol karıncığa yönlendirir.
Mitral Kapak Yetmezliği
Mitral kapak yetmezliği, mitral kapağın tam kapanamaması ve her kalp kasılmasında sol karıncıktaki kanın bir kısmının vücuda atılırken, bir kısmının da sol kulakçığa geri dönmesidir. Doğumsal kalp hastalıkları, kalp damar hastalıkları, ileri yaş, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları veya kalp romatizması gibi nedenlerle gelişen bu durum başlangıçta belirti vermeyebilir. Zaman içerisinde ilerleyerek, vücuda atılan kanın azalması sonucunda halsizlik, yorgunluk ve egzersiz yapmada zorlanmaya yol açar. Sol kulakçığa ve akciğerlere geri dönen kan miktarı fazla ise kalbin kasılma gücü azalır. Kalp yetersizliği olarak tanımlanan eforla başlayan nefes darlığı, yatınca gelen nefes darlığı, kuru öksürük, çarpıntı ve ayaklarda şişme yakınmaları başlar.
Mitral kapak prolapsusu (sarkması), mitral kapağın düzgün kapanmayıp bir veya iki yaprakçığının sol kulakçığa doğru sarkmasıdır. Sol kulakçığa doğru yaylanma veya sarkma hareketi sırasında kapak tam kapanamayarak mitral kapak yetmezliği oluşabilir. Toplumun %2’sinde ve daha sıklıkla kadınlarda görülen bu durum, doğumsal olarak kapağı oluşturan bağ dokusundaki (kollajen) bozukluk nedeniyle oluşur. Kapak yaprakçıkları normalden uzun ve geniştir. Birçok kişide selim seyreden bu durum, bazı hastalarda batma tarzında göğüs ağrısı, çarpıntı ve mitral yetersizliği belirgin ise nefes darlığına yol açabilir. Nadiren kalp ritim bozuklukları ve felçler, kapağın bağlarında ani kopma sonucu yaşamı tehdit eden ani kalp yetmezliği veya şok tablosu oluşabilir. Ayrıca kapakta endokardit olarak adlandırılan enfeksiyon tablosu da gelişebilir.
Mitral Kapak Yetmezliği Belirtileri ve Tedavisi
Mitral kapak yetmezliği ve mitral kapak prolapsusu, belirti vermeden yıllarca sessiz kalabilir veya rastlantısal olarak doktor muayenesinde kalp seslerinde anormallik (üfürüm) duyulması ile fark edilebilir. Yakınmaları olan veya muayene ile fark edilen hastaların tanısında kullanılan tetkik ekokardiyografidir. Kalp kapak hastalıkları uzun yıllar hastaların yaşam kalitesini fazla etkilemeden seyredebililir. Fakat belli aralarla ekokardiyografi ile kontrollerin yapılması ve hastalığın ilerlemesinin değerlendirilmesi önemlidir. Ekokardiyografide kapak yapısının ileri derecede bozulduğu belirlenen hastaların büyük kısmında kapak cerrahi yöntemlerle onarılabilir veya kapağı onarıma uygun olmayan hastalarda protez kalp kapağı ile değiştirilebilir. Doğru zamanlama ile yapılan kalp ameliyatı hastaların hem yaşam süresini hem de yaşam kalitesini artırmaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi için Kardiyoloji Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.