Şu Anda Okuyorsunuz
Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir?

Lenfoma lenfatik sistemin kötü huylu bir hastalığıdır. Başlıca Hodgkin ve Hodgkin- dışı lenfoma olarak iki gruba ayrılan lenfomaların, 80’den fazla alt tipi mevcut olup, her alt tipin klinik özellikleri ve tedavisi farklıdır.

Lenf Kanseri (Lenfoma) Belirtileri Nelerdir?

Lenfoma klinik olarak lenf bezelerinde büyüme ile kendini gösterir. Büyüyen lenf bezeleri boyunda, koltuk altında veya kasıkta elinize gelebilir. Hastalıklı lenf bezelerinde genellikle ağrı olmaz iken, zaman içinde büyüme ve çoğalma görülebilir. Lenfomanın diğer belirtileri arasında ateş (38°C’yi aşan), kilo kaybı (son altı ayda %10’dan fazla) ve gece terlemesi (çamaşır veya çarşaf değiştirmeyi gerektirecek şiddette) yer almaktadır. Bu şikayetleri mevcut olan bireylerin doktorlarına başvurmaları önerilir.

Bazı lenfoma çeşitleri çok hızlı ve agresif bir karakter gösterirken, bazıları da yıllarca süren sessiz ve yavaş bir seyir (indolent) sergilerler. Yavaş seyir gösteren lenfomalar zaman içinde karakter değiştirebilir, daha hızlı bir klinik izleyebilir.

Lenf Kanseri (Lenfoma) Tanısı Nasıl Konur?

Lenfoma tanısı esas olarak hastalıklı dokunun çıkartılması ve patolojik olarak incelenmesi ile konur. Kan tetkikleri veya görüntüleme yöntemleri lenfoma tanısını koyduramazlar fakat hastalığın karakteri hakkında detaylı bilgi verirler.

Lenf Kanseri (Lenfoma) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi lenfomanın alt tipine göre değişmektedir. Bazı lenfoma tiplerinde yüksek doz tedaviler uygulanabileceği gibi, bazı tiplerde tanı konulduktan sonra hiçbir tedavi başlanmadan hastalar uzun yıllar sorunsuz olarak izlenmektedir. Lenfoma tedavisi hastalık evresi ve risk belirlenerek planlanır. Tedavi planı yapılırken hastanın yaşı, performansı, ek hastalıklarının varlığı da dikkate alınır.

Lenfomalar, modern kemoterapi, radyoterapi teknikleri ve kök hücre nakli sayesinde günümüzde tedavi edilebilir kanserler arasında sayılmaktadır. Özellikle hedefe yönelik akıllı ilaçların kullanımı ile lenfomalar daha az yan etki profili ile daha başarılı yönetilebilir   hastalıklar haline gelmiştir. Lenfoma hastaları için kemoterapisiz bir dünyayı hedefleyen bu tedaviler arasında monoklonal antikorlar ve türevleri, B hücresi reseptör yolağını hedefleyen ajanlar, bcl-2 inhibitörleri, mikroçevreye odaklanan ilaçlar, immünomodülatörler ve hücresel tedaviler bulunmaktadır. Lenfomaların bazı tiplerinde tam iyileşme sağlanması artık birincil tedavi hedefi haline gelmiştir.

Bu yazı Prof. Dr. O. Meltem Akay tarafından hazırlanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi almak için Hematoloji Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Article Name
Lenf Kanseri (Lenfoma) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Description
Lenfoma (Lenf Kanseri) belirtileri ve tedavi yöntemlerine dair uzmanlarımız tarafından hazırlanan içeriğe göz atmak için hemen tıklayın.
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
672
Harika
301
Meraklı
196

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır