Şu Anda Okuyorsunuz
CRP (C Reaktif Protein) Nedir?

CRP (C Reaktif Protein) Nedir?

Avrupa ve Amerika’da yapılan ve birbirini takip eden birçok çalışmada; yüksek duyarlıklı CRP’nin, ilerleyen zamanlarda sağlıklı bireyler içi koroner kalp rahatsızlıklarının, serebrovasküler hastalıkların, ani kardiyak ölüm ve hipertansiyon gibi ciddi bazı hastalıkların önemli bir habercisi olduğu kanıtlanmıştır.

CRP Nedir?

CRP yani C-reaktif protein; vücutta özellikle bağışıklık hücreleri, yağ asitleri ve karaciğer tarafından üretilir. İltihaplanma, doku yaralanması ya da enfeksiyon gibi inflamatuar bazı durumlarda vücuttaki CRP seviyesi önemli ölçüde artış gösterebilir. CRP, vücut genelinde bazı durumların belirlenmesine ve mevcut durumların takibinin yapılmasına fayda sağlayan bir proteindir. Vücutta gerçekleşen travma, enfeksiyon, tümör ve inflamatuar hastalıklar gibi durumlara karşı vücudun verdiği bir tepki olarak tanımlanabilir.

CRP, ateş yükseldiğinde beyaz kan hücrelerinin artması, vücuttaki hasarın yok edilmesi ve vücudun kendi tamir mekanizmasını çalıştırmasına yönelik aktivite gösterir. Bu tür aktivite durumlarını oluşturan maddelere “akut faz reaktanları” adı verilir.

Sağlıklı bireylerde düşük miktarlarda gözlemlenir. Normal CRP seviyesi yaklaşık 1mg/L.’dır. Vücutta oluşan enfeksiyon, inflamatuar hastalıklar, travma sonucu doku nevrozu ya da bazı kanser türlerinin varlığı sebebiyle bu seviye yükselebilir.

C-reaktif protein hakkında daha fazla bilgi almak için Instagram sayfamızı ve YouTube kanalımızı takip edebilirsiniz. 

CRP Yüksekliği Nedir?

CRP, vücudun herhangi bir bölgesinde iltihap olduğunun habercisidir. Yüksek seviyelerdeki CRP, kalp arterlerinde iltihaplanma olduğunu gösterebilir. Bu durum da kalp krizi riskinin artması anlamına gelebilir. Açlık ya da tokluk fark etmeden, vücuttaki iltihabı ya da iltihabın derecesini ölçümleyen kan testleri sayesinde anlaşılabilir. CRP yüksekliği, birçok hastalığın tespiti ve duyarlığında önemli bir gösterge olarak rol oynar.

CRP Neden Yükselir?

Vücuttaki CRP seviyesi herhangi bir iltihap durumunda yükselebilir. İltihabın nedeni ve nerede olduğu tam olarak bilinmeyebilir. Yüksek CRP seviyelerinin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Damar sorunları
  • İltihaplı bağırsak hastalığı
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Eklem iltihapları

CRP yüksekliği, vücut tarafından direkt olarak belli edilen bir durum olarak tanımlanamaz ancak bazı farklı belirtiler gösterebilir. Bazı bireylerde cerrahi bir müdahale sonrasında ortaya çıkabilir. İyileşme sürecinde devreye giren bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda vücut, bu tarz proteinleri devreye sokabilir. Ancak uzun süreli CRP yüksekliği, kişilerde ciddi hasarlara neden olabilir. Hücre dokularında bozulma, kan akışında dengesizlik ve kolesterol seviyesinin artmasıyla gelişen kalp krizi sonrasında da CRP seviyesi yükselebilir. Vücudun mekanik olarak işlemesini devam ettirmek için devreye soktuğu bu madde, yapılan kan testlerinde yüksek çıkar. Önlenemeyen durumlarda ise farklı hastalıklara yol açabilir.

CRP Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle C-reaktif protein yüksekliği, bir hastalık olmasa da birçok hastalığın belirtisidir. Var olan hastalıkların belirlenmesinde uzman hekimlere yardımcı olur. Yapılan kan tahlilleri sonucunda CRP seviyesinin yüksekliği durumunda kişilerde herhangi bir rahatsızlığın varlığından şüphelenilebilir. Bu nedenle bireylere ayrıntılı testler uygulanabilir.

CRP yüksekliğinin bazı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Halsizlik
  • Yüksek ateş
  • Bölgesel ısı artışı
  • Kızarıklık
  • Uyku bozuklukları
  • Öksürük

Bireyler, vücuttaki CRP yükselişini şahsen fark edemez. Bu durum yalnızca kan tahlili ile belirlenebilir.

CRP Düşüklüğü Nedir?

Genele bakıldığında CRP seviyesi, birçok kişide yapılan kan testi sonucunda 1,0 mg/L’nin altında seyreder. Bireylerdeki CRP değeri ne kadar düşük olursa iltihabi rahatsızlıklar ya da kalp damar hastalıkları riski de o kadar düşük olur.

CRP Neden Düşer?

CRP, daha önce yaşanılan bir hastalık sonrasında ya da hastalık sebebiyle alınan tedavi sayesinde düşmüşse; tedaviye olumlu yanıt verildiği anlamına gelir. Enfeksiyona bağlı olarak CRP değerleri artan kişilere antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu tedavi ardından CRP düşüklüğü görülürse bu durum enfeksiyonun bittiği anlamına gelir.

CRP Yüksekliği Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Kişilerin vücudunda iltihaplanmaya sebep olan birçok hastalık, CRP yüksekliğine sebep olabilir. CRP yüksekliğine sebep olabilecek hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Crohn hastalığı
  • Ailevi Akdeniz Ateşi
  • Lenfoma
  • Hodgkin hastalığı
  • Romatoid artrit
  • Sistemik vaskülitler
  • Kanserler
  • Eklem ve kemik iltihapları
  • Kardiyovasküler hastalıklar ve kalp krizi
  • Yanık, yaralanma ve travmalar
  • Doku ve organ hastalıkları
  • Zatürre (Pnömoni)
  • Tüberküloz
  • Menenjit

📍 Daha ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak için Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümümüz ile iletişime geçebilirsiniz.

CRP Nasıl Düşer?

Vücut CRP’yi mekanik olarak salgılar, bu nedenle durumun önlenmesi basittir. CRP değerinin düşürülmesi için öncelikle altta yatan sebebin tespit edilmesi ve hastalığın durumuna göre tedavinin planlanması gerekir. Hastalığın tedavisiyle birlikte CRP değeri de değişim gösterebilir.

Tüm bunların yanında bağışıklık güçlendirici beslenme şekli ve düzenli egzersizler CRP seviyesini düşürmekte etkili olabilir. Ayrıca hekimlerin reçetelendirdiği antibiyotik ya da ilaçla tedavi yöntemleri olumlu yanıtlar verebilir.

CRP Normal Değeri Kaçtır?

CRP, sağlıklı bireylerde eser miktarda bulunan bir proteindir. CRP normal değeri 0,3 – 1,7 mg/L arasında seyreder ve ortalama olarak görülme değeri 0,8’dir.

Kadın ve erkekler arasında CRP değeri farklılığı bulunmaz ya da yaş ilerledikçe değişim göstermez. Yalnızca yeni doğan bebeklerde düşük değerde görülebilen CRP, doğumdan birkaç gün sonrasında erişkin değerlerine yükselir.

Yapılan çalışmalarda CRP değer aralığı 3 mg/L üzerindeyse normal olarak tanımlanmaz ve kişilerde kalp hastalığı riskinden şüphe edilir.

CRP nedir?

CRP latince veya ingilizce C Reaktif Protein olarak açılımı olan bir inflamasyonu (yangıyı) gösteren vücudumuzdan salgılanan proteindir. Karaciğerde üretilir, CRP yükseldiği zaman insanlar panik olmaktadır. CRP, tanı konması için kullanılan bir laboratuvar testidir.

CRP, yangı sonrasında vücutta oluşan herhangi bir iltihap, yaralanma, kanama durumunda ortaya çıkan ve yükselen, doktora tanı koymasında yardımcı olan bir laboratuvar testidir.

CRP neden yükselir?

CRP’nin yükselmesi enfeksiyon hastalıklarıyla olacağı gibi kanser, romatizmal hastalıklar ve kalp krizi sonrasında görülebilir. Vücutta oluşabilecek herhangi bir kanama, ağır yaralanma, doku ezikleri, kırıklar ve pek çok hastalıkta CRP yükselir.

CRP’nin normal seviyesi nedir?

Laboratuvarlarda uygulanan kit veya kullanılan yöntem farklılıklar gösterebilmektedir. Laboratuvarlar arasında CRP değeri üst sınırı değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla hastalar genel bir kanıyla yüksek veya alçak bir değerleri olduğunu düşünmemelidirler. Referans aralıkları bilinerek yorum yapılmalıdır.

Bu yazı Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Prof. Dr. Süda Tekin tarafından hazırlanmıştır.

Summary
CRP (C Reaktif Protein) Nedir?
Article Name
CRP (C Reaktif Protein) Nedir?
Description
CRP (C Reaktif Protein) nedir, Crp düşüklüğü neyi ifade eder gibi soruların ayrıntılı yanıtlarını almak için hemen Sağlık Güncem'e tıklayın!
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
29
Harika
13
Meraklı
7

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır