İçerikte Neler Var?
Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi
Geniz eti büyümesi çocuklarda en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir. Geniz, burun arkasında, burun ile ağzı birleştiren boşluğa verilen isimdir. Geniz eti ya da tıp dilinde adenoid doku ise bu bölgede yer alan lenfoepitelyal bir dokudur. Geniz eti bademciklerle birlikte burun ve ağız yoluyla vücuda giriş yapan enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemin bir parçası olarak mücadele eder. Geniz eti büyümesi genellikle çocukların en sık enfeksiyonla karşı karşıya kaldıkları dönemde, 3-7 yaş arasında görülür. Yaş ilerledikçe büyüme azalır ve erişkinlikte geniz eti neredeyse kaybolur. Kulak Burun Boğaz bölümümüzden Dr. Ozan Gökler Geniz Eti hakkında bilgilendiriyor:
Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?
Burun tıkanıklığı, burundan nefes alma zorluğu, buna bağlı olarak ağız solunumu, ağız açık uyuma, horlama, sık geçirilen üst solunum yolu ve orta kulak enfeksiyonlarıdır.
Geniz Eti Tanısı Nasıl Konur?
Tanı koyulabilmesi için hastaların öyküsü ve ailelerin anlattıkları hemen hemen yeterlidir. Kulak Burun Boğaz muayenesinde geniz eti özel enstrümanlarla endoskopik olarak ağız ve burun yoluyla görülebilir. Gerekli hallerde röntgen de tanı koyulmasına yardımcı olabilir.
Geniz Eti Tedavi Süreci Nasıldır?
Geniz eti büyümesinin tedavisi cerrahidir. Cerrahi endikasyon doğru olduğu durumlarda her yaşta ameliyat yapılabilir. Ameliyat, hem cerrah hem de çocuk için oldukça kolay bir ameliyattır, genel anestezi altında yapılır ve süresi yaklaşık 5-10 dakikadır. Ameliyat tekniği olarak farklı yöntemler kullanılabilir. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, ameliyata bağlı komplikasyonlar oldukça azdır. Ameliyat olan çocuk aynı gün içerisinde taburcu edilir. Çocuklar ameliyattan bir sonraki gün normal hayatlarına devam edebilirler. Yarık damağı olan veya kan pıhtılaşması problemi olan çocuklarda ameliyattan kaçınılmalıdır.
Dikkat Edin!
Uygun şekilde ele alınmayan veya zamanında tedavi edilmeyen geniz eti büyümesi daha büyük ve kalıcı sorunlara yol açabilir. Büyümüş geniz eti, anatomik pozisyonu nedeniyle orta kulak havalanmasını olumsuz olarak etkileyebilir. Orta kulağın yeterince havalanamaması sonucu orta kulakta sıvı toplanması, işitmede azalma ve kronik orta kulak iltihabına yol açabilir. Burun tıkanıklığı ve horlama nedeniyle uyku kalitesi azalır. Azalan uyku kalitesi dikkat dağınıklığı ve buna bağlı olarak ders başarısında azalmaya yol açabilir.
Zamanında tedavi edilmemiş kronik geniz eti büyümesi, çocuklarda tıkayıcı uyku apnesi, üst solunum yolu direnç sendromu, yutma ve konuşma bozukluğu, tat ve koku almada azalma, anormal yüz ve diş gelişimi, büyüme ve gelişme geriliği, sinüzit, farenjit ve akciğer enfeksiyonları gibi çeşitli problemlere yol açabilir.
Çok sık görülen, tanı ve tedavisi oldukça kolay ve komplikasyonsuz olan bu çocukluk çağı hastalığının zamanında ele alınması, çocukların sağlıklı gelişimi için çok önemlidir.
Bu yazı Dr. Ozan Gökler tarafından hazırlanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi için Kulak Burun Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi bölümümüzle iletişime geçebilirsiniz.