Şu Anda Okuyorsunuz
Çocuğunuzla İletişim Problemi Yaşamanızın 7 Sebebi

Çocuğunuzla İletişim Problemi Yaşamanızın 7 Sebebi

Çocuğu İletişim Problemi Yaşayan Ebeveynler Dikkat!

Çocuğunuzla vakit geçirirken dikkat etmeniz gereken noktaları  bir önceki yazımızda belirtmiştik.

Peki ebeveynliğe hata yaparak başlamak ister miyiz?

Hayır.

Çoğu zaman ebeveynler ebeveynlik içgüdülerine güvenirler ve çocuklarıyla iletişimlerinde ki problemlerde yardım almaya çalışmazlar. Ne yazık ki, bir ebeveyn olarak, yüzleştiğimiz durumlarda nasıl davranmamız gerektiğini çoğu zaman içgüdülerimizle doğru anlayamayabilir ve çocuklarımızla iletişimde zaman zaman hatalar yapabiliriz.

Aşağıda bahsedeceğimiz ebeveynlikte en çok yapılan 7 yaygın hatanın üstesinden gelerek daha etkili aile içi iletişim sağlanabilir.

Problemleri Çözmeye Çalışmamak

Bazı problemlerin çözülemez olduğunu düşünmek veya kolayca onları kabullenmek ebeveynlerin yıllarca bu problemlerle hayal kırıklığıyla yaşamasına neden olabilir. Bunlar gece sık sık uyanma, uyku saati tartışmaları, öfke nöbetleri ve daha büyük çocuklarda da davranış bozuklukları olarak karşımıza çıkabilir.

Biraz vakit ve emek gerekse de, ebeveyn olarak karşılaştığınız çoğu problem için yardım alabilir, bu problemler üzerine çalışabilir ve değiştirilebilirsiniz. Çocuğunuz bir kullanım kılavuzuyla doğmayabilir, ancak çözmesi zor ve süregelen problemler için bir uzmana danışılması yardımcı olabilir.

Problemleri Büyütmek veya Hafife Almak

Problemleri çözmeye çalışmadan önce problemin ne olduğu ve ne olmadığı, problemin ne kadar büyük olduğu çok iyi belirlenmelidir. Eğer büyük bir problemse, şu sorular sorulmalıdır:

  • Çocuğunuz zaman zaman öfke nöbeti geçiriyor mu?

  • Çocuğunuz ergenlik çağındaysa, sınırlarını test ediyor mu?

  • Ailesinden uzakta çok vakit geçiriyor mu veya daha bağımsız olmaya çalışıyor mu?

Gerçekçi Olmayan Beklentilere Sahip Olmak

Çocuğunuzun ne yapması gerektiğine dair gerçekçi olmayan beklentileriniz varsa, bu gerçekten çeşitli problemlere yol açabilir.

Bunlar 2,5 yaşındaki çocuğunuzun tuvalet eğitimini tamamlamasını beklemek gibi örneklerdir. Unutmayın sizin beklentilerinizle çocuğunuzun gelişimsel olarak yapabilecekleri veya yapamayacakları uyuşmayabilir. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun hangi yaşta neleri yapabileceği, ne gibi ruhsal değişimlerinin olabileceği bir uzmana danışılmalı ve beklentiler ona göre ayarlanmalı, aceleci davranılmamalıdır.

Tutarlı Olmamak

Bir ebeveyn olarak çocuğunuza tutarsız davranışlarla yaklaşmak, çocuğunuzla ilgili birçok problem yaşamanıza sebep olabilir. Bazen çok katı davranıp ama diğer zamanlarda çocuğunuzun ne yaptığını çok da önemsemiyormuş gibi görünmek, çocuğunuzun neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt edememesine, kendisinden ne beklendiğini ve nasıl davranması gerektiğini anlayamamasına sebep olabilir.

Kuralların Olmaması ve Sınır Koymamak

Çocuğunuzun her istediğini yaparak çocuğunuza iyilik yaptığınızı düşünebilirsiniz. Ancak çoğu çocuk sınır konulmadan yaşamakla ilgili problem yaşayabilir.

Kurallara sahip olmak, sınırlar belirlemek, tutarlı rutinler ve çocuğunuza sınırlı seçenekler önermek çocuğunuzun onu gün boyu nelerin beklediğini, neleri umması gerektiğini öğrenmesini sağlar.

Karşı Atağa Geçmek

Karşı atağa geçmek sadece fiziksel olarak çocuğunuzla kavga etmek değil, onlara kızmak, bağırmak, kendini defalarca tekrar etmek gibi birçok şekilde gözlenebilir.

Çocuğunuzla kavga etmek veya tartışmak onlara bu sert tepkileri tetikleyebilme güçleri olduğu mesajını verebilir. Problemleri sonlandırmaya çalışmak yerine bu gibi davranışlarla karşılık vermek, sonlandırmaya çalıştığınız yanlış davranışı farkında olmadan ödüllendirdiğiniz anlamına gelir.

Karşı atağa geçmek yerine bu güç tartışmalarını sona erdirmek ve daha etkili disiplin kurma yöntemleri öğrenmek daha iyi bir seçenek olacaktır.

İşe Yaramayan Yöntemleri Değiştirmemek

Ebeveynlikte kullandığınız işe yaramayan yöntemleri tanımlayamamak veya değiştirmemek, sorunları çözmekte daha ilk aşamada sorun yaratabilir.

Örneğin uyku rutininizi düzenlerken kullandığınız yöntem işe yaramıyor ve çocuğunuz ertesi gün uyandığında gün boyu yorgun oluyorsa, bu çocuğunuzu uykuya göndermekte yeni bir yönteme ihtiyacınızın olduğunun bir göstergesidir.

Eğer siz de bu 7 konu ve benzeri konularda aile içi iletişimde sorun yaşıyorsanız, bir çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurmanız yararlı olacaktır.

Daha ayrıntılı bilgi için Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı (Psikiyatri) Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Çocuğunuzla İletişim Problemi Yaşamanızın 7 Sebebi
Article Name
Çocuğunuzla İletişim Problemi Yaşamanızın 7 Sebebi
Description
Bir ebeveyn olarak çocuğunuza tutarsız davranışlarla yaklaşmak, çocuğunuzla ilgili birçok iletişim problemi yaşamanıza sebep olabilir.
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
1
Harika
0
Meraklı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır