Okunma Sayısı:
5.134
D vitamini ile bazı cilt hastalıkları, alerji, kanser, kas gücü, kalp ve damar hastalıkları, şişmanlık, şeker, yüksek tansiyon gibi hastalıklar arasında bağ kuran çok sayıda araştırma yayınlanmaktadır. Buna karşın, klinik D vitamini eksikliğinin sık görüldüğü ülkelerde/bölgelerde/gruplarda D vitaminin iskelet dışı etkilerinden beklenen sorunlarda bir artış rapor edilmemektedir.
D vitaminin günlük ihtiyacın % 90’ı deride sentez ile karşılanır. Diyette pek çok üründe D vitamin kaynağı yetersizdir.
- Rutin çocuk sağlığı izleminde 25-OHD düzeyi bakmaya gerek yoktur. Yalnızca eksiklik riski taşıyanlarda serum 25-OHD düzeyi bakılabilir.
D vitamini Ne Zaman / Ne Kadar Kullanılmalı?
- D vitamini damlası başlanması için eski yıllardan kalan bir alışkanlıkla 2-3 hafta beklemeye gerek yoktur. Gebelik döneminde D vitamini eksikliği sık olduğu için yaşamın ilk gününden itibaren D vitamini damlası verilmelidir. Emzirme döneminde anne 1200 IU d vitamin almalıdır.
- İlk 12 aylık dönemde D vitamini eksikliğini önlemek için 400 ünite D vitamini yeterlidir; ayrıca korunma için D vitamini ampül içirilmesi yoluyla yüksek doz D vitamini vermeye kesin olarak gerek yoktur. Bu şekildeki tutumlar D vitamini zehirlenmesi için risk oluşturmaktadır. Hiç veya çok az güneş ışığı gören insanlarda 1-70 yaş arasında 600, daha ileri yaşlarda 800 ünite D vitamini almak yeterlidir.
- Bıngıldağın erken kapanması ya da bıngıldak küçüklüğü gibi nedenlerle D vitamini kullanılmasının bırakılmasına gerek yoktur.
Bu yazı Dr. Seda Ocak tarafından hazırlanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü (Pediatri) ile iletişime geçebilirsiniz.
Summary
Article Name
Bebeklerde ve Çocuklarda D Vitamini Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Description
Bebeklerde ve çocuklarda d vitamini kullanımına dair uzmanlarımızdan ayrıntılı bilgi almak için hemen tıklayın!
Author
Dr. Seda Ocak
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
4
Harika
4
Meraklı
5