Şu Anda Okuyorsunuz
Beslenme Çantası Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Beslenme Çantası Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bu dönem okul öncesi ve ergenlik arasında kalan dönem olup çocukların günün çoğunluğunda evden uzakta kalıp birey olmayı en belirgin hissettikleri ilk dönemdir. Yine çoğunlukla çocuklar evden uzak olduklarından, onların besin seçimleri konusunda aile dışındaki bireyler de etkili olmaktadır. Bu süreçte çocuklar besin tercihlerini kendileri yapmak isteyebilir.

6-12 yaş aralığı çocuklar için büyüme gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Her yıl ortalama 5 cm boyları uzarken, 2 kg ağırlık artışı gözlenir. Kızlar için büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu yaş aralığı 10-14 iken erkeklerde 12-16’dır.

Çocuklar Arasında Kıyas Yapmayın!

Enerji ihtiyacında çocuklar arasında kıyas yapmak doğru değildir. Her çocuk için boy, kilo, yaş, fiziksel aktivite düzeyi değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak bazal metabolizma hızı değişir. Büyümeleri için özel bir besin kaynağı yoktur. Alınan kalorinin çoğu; tahıllar, meyve ve sebzeler, süt ürünleri ve kuru baklagiller, et ürünleri gibi proteinden zengin besinlerden sağlanmalıdır. Yağ, tuz ve şeker içeriği fazla olan paketli gıdalar ile değil!

2010 Diyet Kılavuzlarına göre çocuklarda kalsiyum, potasyum, vitamin D ve lif alımında eksiklikler gözlemlenmiştir. Günlük 2-3 bardak kadar süt çocukların kalsiyum ihtiyacını önemli ölçüde karşılar.

Süt tercihinizi D vitamini ile zenginleştirilmiş olanlardan yana kullanabilirsiniz. Çocuğunuz güneşte yeterli vakit geçirirse ve kaynaklarının alımı yeterli olursa vitamin D takviyesine ihtiyaç duyulmaz. Meyve ve sebze miktarlarını arttırarak lif ihtiyacı giderilebilir. Potasyum eksikliği yaşanmaması için meyve, sebze ve kuru baklagil tüketimine özen gösterilmelidir.

Kahvaltı Alışkanlığı Nasıl Olmalı?

Okul çağındaki çocuklarda kahvaltı başarıyı ve büyümeyi etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle içeriği kaliteli olmalıdır. Kahvaltı edemeyen, alışkanlık haline getirememiş olan çocuklar için süt veya taze sıkılmış meyve suyu bile birer seçenek olabilir.

Pratik Kahvaltı Seçenekleri:

  • Peynir ile yapılmış tost, taze sıkılmış meyve suyu,
  • Tahıl, süt ve muz,
  • Ev yapımı reçel, peynir, krep,
  • Meyve –muz, kuru üzüm- süt, yulaf ezmesi.

Çocuğum Günlük Enerji İhtiyacını Nasıl Karşılayacak?

Çocuklar günlük enerji ihtiyacının %25-35 kadarlık kısmını yağlardan almalıdır. Yağ olarak daha çok çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri içeren balık, yağlı tohumlar, sebze yağları tercih edilmelidir.

Çocuğum İçin Doğru Beslenme Çantasını Nasıl Hazırlayacağım?

Doğru atıştırmalık ve aynı zamanda okul için doğru beslenme çantası hazırlamak için öncelikle her besin grubunda çocuğunuzun severek ve isteyerek tüketeceği alternatifleri sormalı ve öğrenmelisiniz.

Mutfakta çocuğunuzla beraber vakit geçirmeli ve talep ettiği yiyeceklerin mutfakta yerlerini öğretmelisiniz. Evde olduğu süreçlerde taze meyveleri ve sebzeleri görebileceği ulaşabileceği yerlerde yıkanmış, kesilmiş yemeğe hazır bulundurmak tüketim alışkanlığı açısından da faydalı olacaktır.

Beslenme Çantası İçin Öneriler

(Eğer çocuğunuz okula yarım gün gidiyorsa ya da okula tam gün gidiyor ve okulda öğle yemeği verildiği için okulda ara öğün yapması yeterliyse)

  • Evde hazırlanmış az şekerli ve az yağlı, bol fındık/badem/ceviz içeren kek, kurabiye vb. yanında süt
  • Meyve, süt ve fındık/badem/ceviz
  • Tam tahıllı ekmek arası ev yapımı reçel, marmelat, fıstık/fındık ezmesi ve süt
  • Evde hazırlanmış az yağlı bol peynirli börek ve meyve

(Eğer çocuk tam gün eğitim alıyor ve okulda öğle yemeği verilmiyorsa)

  • Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış yumurtalı/tavuklu/ton balıklı sandviç, bir adet meyve ve süt/ayran
  • Tahıl gevreği, süt, meyve ve yağlı tohumlar
  • Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış peynirli sandviç ya da tost, meyve ve süt/ayran
  • Sebzeli, peynirli makarna, yağlı tohumlar, meyve/meyve suyu

Çocuğunuz Bazı Besinleri Yemeyi Reddediyorsa…

Çocuklar için oyun oynamak çok çekici olacağından yemek yemeyi unutabilir. Ayrıca çocuklar bazı besinleri sevmeyebilirler, onları zorlamak o besine karşı tiksinti, reddetme duygusu oluşturur. Bu durumda çocuğun üzerine gidilmemeli, daha sonra tekrar yemesi denenmelidir. Eğer her denemede çocuk o besini yemeyi reddediyorsa, diğer yemeklerle birlikte garnitür olarak yedirilmeye çalışılabilir.

Besine ilgisizlik, sofra düzeninin olmaması, sofraya oturmamak, tek tür besin tüketmek çocuklarda ileriye dönük yemek seçme, azla yetinme ve dengesiz yemek yeme şekline dönüştürebilir. Çocukların öğün saatleri düzenli olmalı, öğün aralarında çikolata, şeker, asitli içecekler gibi besleyici niteliği olmayan besinlere yer verilmemelidir.

Daha ayrıntılı bilgi için Beslenme ve Diyet  Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Beslenme Çantası Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Article Name
Beslenme Çantası Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Description
Beslenme çantası hazırlamak, çocuklar evden uzak olduklarında onların besin seçimleri için oldukça etkilidir.
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
0
Harika
0
Meraklı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır