Şu Anda Okuyorsunuz
Çocukluk Çağı Kanserleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocukluk Çağı Kanserleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

15 Şubat’ın “Dünya Çocukluk Çağı Kanserleri Farkındalık Günü” Olduğunu Biliyor Muydunuz?

Eğer çoğu insan gibi sizin de bir tanıdığınızın başına gelmediyse, muhtemelen bugünün ne anlama geldiğini bilmiyorsunuzdur. Dünyada ve ülkemizde tanı alan çocuk sayısında giderek artış olmasına rağmen, sosyal mecralarda bu konuya ilişkin haberlere ve doğru bilgilere ulaşmak pek kolay olmuyor.

Çocuklarda kanser her ne kadar konuşması zor bir konu olsa da, çocukluk çağı kanserlerini görünür kılmak ve farkındalık yaratmak aslında çok önemli!

Çocukluk çağı kanserlerinin farkında olmak uyarı işaretlerini zamanında görmeyi sağlar ve yakınlarınızın hayatını kurtarabilir!

Ancak bir şeyi bildiğinizde yardım etmek isteyebilirsiniz. Yapılan her küçük yardım büyük işlerin başarılmasını sağlar. Bilinçlenme, yanında çözüm bulma isteği getirir. Birlikte çözüm için yapılan hareketler yeni sağlık politikalarının oluşmasını sağlayabilir.

Altın Rengi Kurdele ile Farkındalığı Arttır!

Örneğin meme kanseri için yapılan “pembe kurdele” kampanyası sonucunda Amerika’da araştırmalara yapılan bağışlar arttı. Bu bağışlar sayesinde yapılan araştırmalarla 5 yıl sonra kansersiz yaşamına devam eden bireylerin sayısı artırıldı. Bu artışı görmek, devletin ve özel kurumların araştırma fonlarına kaynak arayışını hızlandırdı. Bu da, gelecekte daha çok araştırma yapılması ve farklı çözüm önerileri bulunması demekti!

Sadece bir pembe kurdele takmak bazen bu kadar etki yaratabiliyor. İşte bu nedenle size kısa bilgiler sunmak ve çocukluk çağı kanserleri hakkında farkındalığınızı artırmak istiyoruz.

Sayılarla Çocukluk Çağı Kanseri

  • Kanser verilerinin erişilebilirliği ülkeden ülkeye değişir, ama genel olarak bakıldığında, çocukluk çağı kanserleri yüksek gelirli ülkelerde toplam kanser vakalarının %1’ini, fakat düşük gelirli ülkelerde yaklaşık %4’ünü oluşturur.
  • Çocuklarda kanser görülme oranı yılda 15 yaş altındaki çocuklarda milyonda 50 ile 200 arasındayken, 15-19 yaş arası ergenlerdeyse milyonda 90 ile 300 arasında değişir.
  • Dünyada yılda yaklaşık 350.000 çocuğa, Türkiye’de ise 3.500 çocuğa kanser teşhisi konuluyor. Nüks eden hastalarla birlikte bu sayı yılda 5.000’lere ulaşıyor.
  • Dünyada yaklaşık her 3 dakikada bir, Türkiye’de ise her 3 saatte bir çocuklara kanser teşhisi konuyor.

Artan hasta sayısına rağmen güzel haberse, modern teknolojiler sayesinde tanı ve tedavi süreçlerinin günümüzde hızla gelişiyor olması. Bu da iyileşme oranlarının artmasını sağlıyor. Modern tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, erken teşhis edilebilen çocukluk çağı kanserlerinin sağ kalım oranları da her yıl artıyor. Bundan sadece 40 yıl önce kayıp oranları yüksek olsa da, günümüzde kanser türüne göre iyileşme oranları %75-90 arasında. Yani toplumda çocukluk çağı kanserleriyle mücadele eden çocuk sayısı ve iyileşen, hayatta kalan çocuk sayısı hızla artmakta.

Siz Neler Yapabilirsiniz?

İşte kısaca size ilham vermesi için bazı öneriler:

Kurdele Takın

Çocukluk çağı kanseri farkındalık rengi “altın” rengidir. Bu hafta altın rengi bir kurdele takabilirsiniz ve soranlara çocukluk çağı kanserileri hakkında farkındalık yaratmak için olduğunu açıklayarak onları da bilgilendirebilirsiniz. Sadece adını duymaları bile çok kıymetli!

Sosyal Medyada Paylaşın

Sosyal medya hesaplarınızda altın rengi kurdele veya altın rengi çerçeve kullanarak duyarlı olduğunuzu ifade edebilir ve tanıdıklarınızın dikkatini bu konuya yönlendirebilirsiniz. Çocukluk çağı kanserleriyle ilgili haberleri, olumlu istatistikleri, iyileşme hikayelerini paylaşabilirsiniz.

Bağış Yapın

Çocukluk çağı kanserleriyle baş eden hastalara tıbbi, psikolojik ve ekonomik destek sağlayan ve bu alanda araştırmalar yapan vakıflara bağışta bulunabilirsiniz. Düzenlediğiniz davetlerde, özel günlerde hem konuyla ilgili farkındalık artırmak hem de yardım toplamak amacıyla vakıflardan hediyelik ürünler veya kırtasiye ürünlerini alabilir, vakıf bilgilerinin yayılmasını sağlayabilirsiniz.

Gönüllü Olun

Zamanınız uygunsa gönüllü çalışabilirsiniz. Unutmayın, gönüllü olmanın pek çok şekli vardır. Ofiste veri girişi yapmaktan, hastanede çocuklara kitap okumaya, annelerle tahta boyama çalışması yürütmekten, broşür hazırlanmasına ve stantlarda tanıtım yapılmasına kadar, ilgi alanınıza göre pek çok farklı görevden birini seçebilirsiniz.

Kurumunuza Aracı Olun

Çalıştığınız kurumla konuşabilir ve onların dikkatini çocukluk çağı kanserlerine çekebilirsiniz. Belki herkes 15 Şubat’ta altın rengi bir aksesuar takabilir. Veya kurumunuz vakıf veya hastanelerle ortak sosyal sorumluluk projeleri yapmaya sıcak bakabilir. Sponsor olabilir veya bağışta bulunabilir.

Bu yazı Dr. Banu Oflaz Sözmen ve Klinik Psikolog Aslıhan Özcan Morey tarafından hazırlanmıştır. 

Daha ayrıntılı bilgi için Çocuk Hematoloji ve Onkoloji ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Çocukluk Çağı Kanserlerinin Farkında Mıyız?
Article Name
Çocukluk Çağı Kanserlerinin Farkında Mıyız?
Description
Çocukluk çağı kanseri farkındalık rengi “altın” rengidir. Siz de altın rengi bir kurdele takmaya ve farkındalık yaratmaya ne dersiniz?
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
1
Harika
0
Meraklı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır