İçerikte Neler Var?
Re-operasyon Nedir?
Re-opearsyon (yeniden kalp ameliyatı) daha önce herhangi bir nedenle ameliyat olmuş hastalara yönelik uygulamış olduğumuz bir prosedürdür. Kısaca hastanın yeniden ameliyat olması demektir.
Neden Tekrar Gereklidir?
Hastalıklar tekrarlanabilir, bir takım yeni hastalıklar gelişebilir, mesela koroner arter bypass’larda yeniden tıkanıklık olabilir veya daha önce takip edilmiş bir kapak, daha önce tamir edilmiş bir protezde bozukluk olabilir. Konjenital sebeplerle ameliyat olmuş insanlarda farklı değişiklikler yıllarla birlikte meydana çıkabilir.
Re-operasyon Kimler İçin Risklidir?
Yeniden kalp ameliyatı yani re-operasyon ilk ameliyatlara göre nispeten daha risklidir. Bunun en önemli sebebi daha önce ameliyata bağlı bir takım anatomik değişikliklerin olmasıdır. Örneğin kalbin etrafındaki perikardit dediğimiz zarın normal dokulara yapışmış olması, daha önce koroner bypass ameliyatı olmuşsa birtakım greft olabilir. Bunların açık olması ve yeniden açılışı sırasında yaralanması gündeme gelebilir ve re-operasyon gerektiren hastalar yaş olarak nispeten daha ileri olduğundan Re-operasyon için riski arttırmaktadır.
Kimler Re-operasyon (Yeniden Kalp Ameliyatı) Olmalıdır?
Daha önce Koroner Arter Bypass ameliyatı olan hastalarda, birtakım faktörlere bağlı olarak yeniden darlıklar gelişmiş olabilir. Mevcut greftlerde tıkanıklık gelişmiş olabilir. Yapılan tetkikler sonucu eğer hastanın bu tip prosedürlerden fayda göreceği düşünülürse, revaskülarizasyon gerekirse veya beraberinde kapak problemleri gelişmişse bu tip hastalara Re-operasyon uygulanmaktadır. Aynı şekilde kapak hastaları veya daha önce konjenital ameliyat geçirmiş hastalarda da yaşa bağlı veya kalbin diğer dinamik değişikliklerine bağlı Re-operasyon gelişme riski bulunmaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi için Koç Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü iletişime geçebilirsiniz.