Pandemi sürecinde evlerimize birçok yaşam alanını sığdırmamız gerekti. Evlerimiz hem bir restoran, hem bir sosyalleşme alanı, hem dinlenme ve tatil alanı hem de birer iş yeri oldu. Tüm bu alanları tek bir eve sığdırmak kolay değil. Ancak belli düzenlemeleri yapabilirsek bunu sağlamak mümkün.
Peki, evden çalışırken daha verimli olmak için nelere dikkat edilmeli?
İçerikte Neler Var?
1. Çalışmak için ayrı bir alan oluşturun.
Zihnimiz koşullanmalar ile hareket eder. Bazen bir müzik eski bir anıyı hatırlatırken bazen bir koku sevdiğimiz birini anımsatabilir. Çalışma alanımız için de durum böyledir. İş yerimizde alıştığımız masa düzeni, ışıklandırma, molalar, dosyalandırma sistemi gibi bileşenler zihnimizde çalışma ve üretme duygusunu harekete geçirir. Bu sebeple, evden çalışma sürecinde daha verimli olmak istiyorsak alışık olduğumuz iş ortamını elimizden geldiğince ev içerisinde de oluşturmak oldukça önemlidir. Ancak bu alanı sadece iş için kullanmaya özen göstermek gerekir.
2. Kıyafet düzenine dikkat edin.
İş ortamını anımsatan diğer faktörlerden biri de aslında giydiğimiz kıyafetler. İş başına geçmeden önce ofiste giydiğimiz kıyafetleri giymek, zihnen bizi çalışmaya hazırlar. Günün sonunda, mesai bitiminde ise o kıyafetleri çıkarmak işi arkamızda bıraktığımızı ve günün bize ait olan kısmını yaşamaya hazır olduğumuzu hatırlatır.
3. İş planınızı en az bir gün önceden hazırlayın.
O günkü iş planınızın ne olacağını bilerek masanızın başına geçmek işe başlama motivasyonunuzu artırır. Aksi halde gün ortasına kadar ne yapacağımıza karar veremeden ve asıl istediklerimizi yapamadan vaktin geçtiğini görürüz. O günün planını oluştururken aynı zamanda gerçekçi bir plan yaptığımızdan da emin olmamız gerekir. Fark etmeden kendimizi zorlayan bir plan yapıp sonrasında yetiştiremediğimiz fark etmek motivasyonumuzu kırabilir.
4. Dikkati dağıtan şeylerden uzak durun.
Ev ortamı, iş ortamından farklı olarak alıştığımızdan çok daha fazla dikkat dağıtıcı uyaranlara sahiptir. Kapı çalabilir, çocuğumuz ağlayabilir, evcil hayvanımız ilgi beklediğini gösteren girişimlerde bulunabilir, internet istediğimiz hızda ilerlemeyebilir. Tüm bu uyaranlara zihnen hazırlıklı olmakta fayda var. Buna ek olarak, tüm bu uyaranlardan bağımsız şekilde, bu süreçte konsantrasyon problemleriyle sıklıkla karşılaşabiliriz. Zihnimiz fark edemediğimiz birçok bilgiyi hazmetmeye çalıştığı için dikkat gibi bazı zihinsel süreçlerde yavaşlamalar yaşayabiliriz. Bu noktada kendimize çok yüklenmeden, eski konsantrasyonumuza sahip olmayı beklemeden, çalışırken mola sıklıklarını artırarak süreci yönetebiliriz.
5. Evi paylaştığınız kişilere de bu sınırları hatırlatıp, saygı duymaları konusunda ricada bulunun.
Bu dönemde herkesin içsel meseleleri farklı olabilir. Çocuğumuz bir yandan okulla ilgili stres yaşayıp diğer yandan arkadaşlarıyla görüşememenin sıkıntısını duyarken, eşiniz ise evde kendisine alan kalmadığını düşünerek huzursuz olabilir. Karşı tarafın yaşadığı bu ve benzeri sorunları konuşmadan bilemeyeceğimiz gibi, onlardan da bizim meselelerimizi biz anlatmadan bilmelerini bekleyemeyiz. Bu sebeple oluşturduğumuz düzen ve sınırlarla ilgili aile üyeleri ile konuşmalı, onlardan da bu sınırlara saygı duymaları için özen göstermelerini rica edebiliriz.
Bu yazı Uzman Klinik Psikolog Merve Yalçınay İnan tarafından hazırlanmıştır.
Daha ayrıntılı bilgi için Psikoloji Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.