Anne sütü, bebeğin yaşamının ilk 6 ayı boyunca ihtiyaç duyduğu her şeyi doğru oranlarda içerir. Bileşimi, özellikle yaşamın ilk ayı boyunca bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre değişir. Kolostrum ideal ilk süt olup, yenidoğanın olgunlaşmamış sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur. İlk birkaç gün sonra bebek büyüdükçe, anne daha fazla süt üretmeye başlar. Bebeğin büyüme ve gelişmesini sağlamanın yanı sıra hastalık riskini azaltması da anne sütünün avantajlarından biridir.
Emzirme döneminde yeterli enerji alabilmek için beslenmenize günde 400 – 500 kalori eklenmesi gerekir.
Süt üretimini artırmak için sağlıklı seçimler yapmaya odaklanılmalıdır. Yağsız et, yumurta, süt, kuru baklagiller ve az miktarda deniz mahsulleri gibi kaliteli, protein açısından zengin besinler tercih edilmelidir.
İçerikte Neler Var?
Meyve Yiyin!
Günde 5 porsiyon kadar meyve ve sebze tüketilmelidir. Bolca meyve ve sebze tüketmek, doğumdan sonra yaşanabilen bağırsak problemleri ve kabızlık problemleri için de iyi gelecektir. Pestisit kalıntılarına maruz kalmayı azaltmak için meyve ve sebzelerin iyice yıkanması gerekir. Havuç, emziren anneler için harika olan Beta-karoten kaynağıdır. Öğle veya akşam yemeğinizin yanında havuç ve bol yeşillik içeren bir salata tüketmeye özen gösterin.
Emzirirken çeşitli besinlerle beslenerek anne sütünün lezzetini değiştirirsiniz. Bu, bebeğinizi farklı tatlara maruz bırakıp bebeğinizin katı gıdaları daha kolay bir şekilde kabul etmesine yardımcı olabilir.
Su İçin!
Emziren anne için sıvı tüketimi çok önemlidir. Günde en az 8 bardak su içmek tavsiye edilir. Özellikle emzirmeye başladığınızda yanınıza büyük bir şişe su almaya özen göstermelisiniz. Şekersiz komposto, rezene, kimyon, ısırgan otu çaylarıyla sıvı desteği sağlayabilir, süt miktarınızın artmasını kolaylaştırabilirsiniz. Bununla birlikte, meyve suları ve şekerli içeceklere karşı dikkatli olun. Çok fazla şeker kilo alımına sebep olabilir.
D Vitamininize Dikkat Edin!
Mart/Nisan ayından Eylül sonuna kadar -D vitamini takviyesi almıyorsanız- gün ışığından yararlanmaya özen gösterin. D vitamini dışındaki ihtiyacınız olan diğer tüm vitamin ve mineralleri çeşitli ve dengeli bir diyetle alabilirsiniz.
Kafein Kullanımınız Günde 300 mg’dan Az Olmalı.
Hamilelik gibi emzirme döneminde de dikkat edilmesi gereken bir konu, kafein tüketimidir.
Kafein kahve, çay ve çikolata dahil olmak üzere birçok yiyecek ve içecekte doğal olarak bulunur. Ayrıca bazı alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerine de eklenmiştir. Kafein bir uyarıcıdır ve bebeğinizi huzursuz hale getirebilir. Hamileler ve emziren kadınlar için kafein alımını günde 300 mg’dan daha azına düşürmek iyi bir fikirdir:
• Bir fincan filtre kahve: 140 mg,
• Bir fincan hazır kahve: 100 mg,
• Bir adet 250 ml enerji içeceği: 80 mg (daha büyük kutular 160 mg’a kadar kafein içerebilir),
• Bir fincan çay: 75 mg,
• Bir adet 50 gr sade çikolata bar: 50 mg’a kadar,
• Bir kolalı içecek (354 ml): 40 mg kafein içerir.
Herkesin gaz yapar dediği şeyler (soğan, mercimek, süt gibi) sizin bebeğinize dokunmayabilir. Bunun için denemeler yapabilir, neyin dokunduğunu kendiniz bulabilirsiniz.
Ara öğün yapmayı ihmal etmemeniz gerekir. Mutlaka meyve porsiyonlarınızı ve kuruyemiş tüketiminizi öğün aralarında yapmanız emzirirken hızlıca boşalan depolar için gereklidir.
Daha ayrıntılı bilgi Koç Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.