İçerikte Neler Var?
Egzama Nedir?
Halk arasında egzama olarak da bilinen atopik dermatit, bebeklik çağında başlayıp genellikle ergenlik döneminde gerileme eylemi gösteren ancak erişkin döneme kadar da sürebilen kronik bir deri rahatsızlığıdır.
Egzama Neden Olur?
Egzamanın temel nedeni derinin koruyucu tabakası olan deri bariyerinin geçirgen olmasıdır. Deri bariyeri geçirgen olduğu zaman alerjik maddeler deriden kolaylıkla geçebilmektedir. Bu kişiler de genetik olarak alerjik yanıt üretmeye yatkınlık fazladır.
Egzama Belirtileri Nelerdir?
Egzamanın en önemli belirtileri kaşıntı ve deri kuruluğudur. Hastalığın en önemli bulgularını oluşturan kaşıntı ve deri kuruluğunun kontrol altına alınması, güncel tedavimizin ana hedefini oluşturmaktadır.
Egzamanın önemli bir özelliği atopik yürüyüş denilen tablonun ilk basamağını oluşturmasıdır. Atopik yürüyüş, bebeklikte atopik dermatitle başlar ve sonrasında besin alerjileri, alerjik rinit, alerjik astımla devam edebilir. Dolayısıyla şiddetli egzaması olan çocuklarda diğer alerjilerileri de incelemek gerekir.
Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
Çocukluğun erken döneminden itibaren ve erişkin dönemde uygun deri bakımının sağlanması en temel gereksinimdir. Uygun deri bakımındaki en önemli noktalar, uygun temizleyicilerle yapılmış olan deri temizliği ve nemlendirmedir. Bu temizliğin yapıldığı banyoların frekansı sık, kısa süreli ve ılık suyla yapılmış olması gerekir. Banyonun hemen ardından veya gün içerisinde sık aralıklarla uygulanan nemlendiriciler uygun deri bakımının diğer bileşimidir. Uygun deri bakımına rağmen yine tekrarlanan egzama lezyonları için topikal olarak kortizon içeren çeşitli kremler, losyonlar ve merhemler kullanılabilmektedir. Hastanın yaşına, etkilenmiş olan deri alanının yaygınlığına ve yerleşim yerine göre kortizonlu ilaçlar seçilmekte ve hastalara uygun bir kullanım önerilmektedir.
Deriyi yaygın etkileyen egzama lezyonlarının varlığında sistemik tedavi seçenekleri kullanılmaktadır. Hastalığın şiddetine göre seçilen sistemik ilaçların içerisinde kısa süreli, kortizon içeren ilaçlar ve fototerapi gibi tedavi yöntemleri ve son dönemde kullanmaya başladığımız bağışıklık sistemini nokta hedefli olarak etkileyen güçlü sistemik ilaçlarımız bulunmaktadır.
Atopik dermatitte sürekli tekrarlayan egzamalar ve özellikle geceleri ortaya çıkan kaşıntı hastaların psikolojilerini oldukça etkilemektedir. Bu nedenle tedavi yöntemleri belirlenirken bütünleşik bir yaklaşımla planlama yapılarak, özel merkezlerde ele alınması önem kazanmaktadır.
Daha ayrıntılı bilgi almak için Koç Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji bölümümüz ile iletişime geçebilirsiniz.