İçerikte Neler Var?
Çocuklarda Öksürük Neden Olur ve Ne Sıklıkla Görülür?
Öksürük çocukluk çağında en sık doktor başvurusuna yol açan nedenlerden biridir. Öksürük aslında normal bir refleks olup hava yolunu çevresel zararlı taneciklerden, sekresyonlardan ve aspirasyondan korur.
Her Öksürük Hastalık Belirtisi midir?
Sağlıklı çocuklar, başka semptomlar olmaksızın, günde 11 kez öksürebilir.
Ancak, öksürük şiddet ve sıklığına göre bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Akut öksürük genellikle viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı öksürüklerin %50’si 10 günde, % 90’ı ise 25 günde geriler. Çocuklar bir yılda 6-8 kez böyle enfeksiyonlar geçirebilir ve özellikle kreş veya okul döneminde bu enfeksiyonlar üst üste görülebilir.
Öksürüğe Neden Olan Başlıca Hastalıklar Nelerdir?
Zatürre, boğmaca, alerjik solunum yolları hastalıkları, öksürüğe neden olan bazı hastalıklardandır. Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelebilir. Öksürükle birlikte ateş, hızlı nefes alıp verme, balgam gibi şikayetler de olabilir. Akciğerin dinleme bulguları tanıda yol göstericidir.
Boğmaca öksürüğü; nöbetler halinde gelen, arka arkaya, nefes almaya fırsat vermeyen, öksürüklerin sonunda uzun bir iç çekme ile soluk alma ihtiyacı doğuran, bazen kusma ile sonlanan bir öksürüktür. Ana hava yolunun, gırtlağın veya ses tellerinin şişmesi ile çocukta köpek havlama sesine benzer bir öksürük oluşabilir. Hava yolundaki bu şişme veya ödem, enfeksiyon veya alerji nedeniyle oluşabilir.
Çocuklarda Öksürük Tedavisi için Kullanılan İlaçlar Ne Kadar Etkilidir?
Çocuk yaş grubu için öksürük ilaçlarının etkinliği kanıtlanamamıştır. Özellikle toksik etkileri nedeniyle iki yaşından küçük çocuklarda bu ilaçların kullanımı önerilmemektedir. Kodein içeren ilaçların kullanımı da solunum sistemini baskılamaları nedeniyle 12 yaşından küçük çocuklarda önerilmemektedir.
Daha ayrıntılı bilgi için Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile iletişime geçebilirsiniz.