Şu Anda Okuyorsunuz
Kurban Eti Nasıl Tüketilmelidir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kurban Eti Nasıl Tüketilmelidir? Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle uygun koşullarda kesim yapılması ve etin saklama, hazırlama, pişirme tekniklerine uygun olarak tüketimine dikkat edilmelidir.

Kurban Eti Kesilir Kesilmez Yenebilir mi?

Kurban etinin mutlaka 24 saat bekletilmesi gerekir. Yeni kesildiğinden dolayı sert olan et, hem pişirmede hem de sindirimde sorunlara neden olabilir. Şişkinlik ve hazımsızlığa yol açabilir.

Kurban Eti Hangi Teknik ve Usulde Pişirilmelidir?

Haşlama, buğulama, ızgara  ve fırınlama gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve sebzelerle birlikte pişirilmesi uygun olur. Mangal yapılması durumunda ise etle ateş arasında 15 cm mesafe olmalıdır. Kavurma ve kızartma gibi pişirme teknikleri tercih edilmemelidir.

Aşırı Et Tüketiminin Oluşturacağı Zararlar Nelerdir?

Kırmızı etin aşırı tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan yüksek kolesterol oldukça yaygındır ve sıklığı giderek artmaktadır. Hayvansal yağların aşırı tüketimi sonucu kolesterol damarlarda birikir ve kalp damar hastalıklarına neden olur. Yüksek kolesterolü ve sonucunda oluşabilecek kalp ve damar hastalıklarını önlemek için et tüketimimize dikkat etmemiz gereklidir.

Kırmızı et protein açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak kırmızı etin fazla tüketilmesi halinde vücudumuza olması gerekenden fazla protein girmektedir. Bu nedenle protein sindiriminde görev alan karaciğer ve böbrek daha fazla çalışmak durumunda kalır ve bu durum uzun vadede tehlike oluşturabilir. Aynı zamanda etlerin yağ içerikleri de fazladır. Fazla kilo problemlerine neden olabilir.

Kurban Bayramında Dengeli Beslenmenin Önemi Nedir?

Bayram boyunca kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır bu nedenle kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Kurban bayramında sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmelidir. Bayramlarda yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak adına, diğer besin grupları ile birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir.

Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirilmelidir. Kavurma ve kırmızı et, öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir. Etlerin yanında pilav,makarna yerine bulgur, esmer pirinç; asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt veya cacık tüketilmelidir. Ayrıca günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.

Bayramda Asitli ve Şekerli Gıdaların Tüketimi Nasıl Olmalı?

Bayramlarda çikolata, tatlı ve asitli içeçek tüketimi artmaktadır. Bu durum mide yanmasına, bağırsak problemlerine, diyabet hastalarında hiperglisemiye ve ani kilo artışlarına neden olabilir. Tatlı ihtiyacını karşılamak için şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya kuru meyveler tercih edilmesi gerekirken; asitli içeçekler yerine de çay, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilebilir.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları tadımlık miktarlarda yenmelidir. Sütlü tatlılarda ise porsiyon ölçüsü 1 kaseyi geçmemelidir. Bir sonraki ziyarette de tatlı ikram edileceği unutulmamalıdır ve bu nedenle tüketimine dikkat edilmelidir. Şerbetli tatlılara alternatif olarak sütlü tatlılar, kuru meyveler tercih edilebilir.

Bu süreçte normalden fazla yapılacak tüketimin ilk kaynakları et ve tatlılardır. Et tüketiminin fazla olmasıyla yağ ve protein alımı artmaktadır. Bu alım sonucunda uzun vadede  kronik  hastalıkları mevcut olanlarda seyir kötüleşebilir, yüksek kolesterol ve obezite gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Kısa vadede ise ani kilo alımları görülebilir. Tatlı tüketiminin fazla olmasıyla da vücutta fazladan şeker alımı olmaktadır. Kısa vadede kan şekeri regülasyonu zorlaşmaktadır. Uzun vadede diyabet ve obeziteye zemin hazırlayıcı olabilir.

Bu Süreçte Meyve ve Sebze Tüketiminin Önemi Nedir?

Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata, taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin artmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır. Bu dönemde meyve tüketimi yerini tatlı tüketimine bırakması nedeniyle çeşitli vitamin, mineral ve lif alımı kısıtlanmaktadır. Bu nedenle öğün aralarında mevsim meyvelerinin tüketimi önerilmektedir.

Daha ayrıntılı bilgi için Koç Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Kurban Eti Nasıl Tüketilir?
Article Name
Kurban Eti Nasıl Tüketilir?
Description
Kurban eti; haşlama, buğulama, ızgara  ve fırınlama gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi ve sebzelerle birlikte pişirilmesi uygun olur.
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
0
Harika
2
Meraklı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır