Şu Anda Okuyorsunuz
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanınızla yapacağınız görüşmede dikkatli ve kapsamlı bir öykü alınır. Öykünüz alınırken doktorunuza vereceğiniz bilgiler sizin onayınız olmadan asla üçüncü kişilere iletilmez.

Kayıtlardaki bilgiler eşiniz, anneniz ve akrabalarınız da dahil başka kişilerle paylaşılmaz. Daha önce yapılmış olan tetkikler incelenir ve sonrasında muayene yapılır. Bu muayene, özel bir masada, litotomi denilen pozisyonda ve bir hemşire eşliğinde gerçekleştirilir.

Jinekolojik muayene mevcut anatomi, fizyoloji ve varsa patolojiyi belirleyebilmek açısından büyük önem taşır. Jinekolojik muayenede, sırası ile dış genital organların muayenesi (birkaç saniye sürer, ağrı hissi yaratmaz), spekulum muayenesi (özel bir muayene aleti vajinaya yerleştirilir ve nazikçe açılır, bu sırada kendinizi rahat bırakabildiğiniz taktirde altta yatan bir hastalık yoksa ağrı olmaz) ve bimanuel (doktorunuz, vajinaya yerleştirdiği iki parmağı ile karından bastırdığı diğer eli arasında iç organlarınızı değerlendirir) muayene yapılır.

Jinekolojik muayenenin son aşaması ultrason incelemesidir. Sıklıkla vajinal yoldan yerleştirilen ince uzun bir prob ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir ve bu sırada ağrı olmaz. Ardından görüşme odasına dönülür. Muayene bulgularınız, ön tanınız ve gerekliyse yapılacak incelemeler hakkında bilgi verilir. Nihayetinde medikal ya da cerrahi tedavi planlaması yapılır ve tedavi sonrası kontrol zamanı belirlenir. Tüm bu süreç yaklaşık 20-30 dakika sürer.

Düzenli jinekolojik muayene kadın sağlığının vazgeçilmez bir unsurudur. Herhangi bir şikayeti olup olmamasından bağımsız olarak cinsel yönden aktif olan her kadının yılda bir kere muayene olması; kanser dahil çoğu hastalıkların erken evrede fark edilmesine ve bu hastalıkların daha erken ve daha kolay yöntemler ile tedavi edilebilmesine olanak sağlar.

Doktorunuz Size Neler Soracak?

  • Mevcut şikayetiniz
  • Jinekolojik öykü (Adet düzeni ile ilgili sorular)
  • Obstetrik öykü (Önceki ve varsa mevcut gebelik ile ilgili sorular)
  • Cinsel hayat ile ilgili öykü (cinsel kimlik, partner sayısı, kontraseptif yöntem kullanımı)
  • Doğum kontrol yöntemleri
  • Kadın Hastalıkları ile ilişkili olabilecek enfeksiyon bulguları
  • Önceki PAP-Smear testi sonuçlarınız (rahim ağzı kanser taraması testi)
  • Jinekolojik problem ile ilgili öykü
  • Pelvik organ sarkması ve idrar kaçırma ile ilgili öykü
  • Bilinen hastalıklar, sürekli kullanılan ilaçlar, geçirilmiş ameliyatlar, aile öyküsü
  • Beslenme, fiziksel aktivite ile ilgili sorular
  • Sigara, alkol ve madde kullanımı sorgulanır.

21 Yaşından Büyük Kadınlara Hangi Taramalar Önerilir?

  • 21 yaşından büyük kadınlara yıllık meme muayenesi ve pelvik muayene yapılması önerilir.
  • Riskli bireylerde (son 60 gün içinde yeni partner olması, birden çok cinsel partner olması, düzensiz kondom kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmiş olmak) cinsel yolla bulaşan hastalıkların yıllık taranması önerilir.
  • 21 yaşından büyük kadınlarda, rahim ağzı kanseri tarama testi (PAP-Smear) 3-5yılda bir yapılmalıdır. Bu tarama, jinekolojik muayene sırasında basitçe alınan bir sürüntü ile yapılabilir. Bu taramanın sıklığı; yaş, önceki tarama testi sonuçları, HPV taraması sonucu, ve bağışıklık durumuna göre değişiklik gösterir. PAP-Smear ile birlikte bazı durumlarda doktorunuz tarafından HPV taraması da önerilebilir.

40 Yaşından Büyük Kadınlara Hangi Taramalar Önerilir?

  • 40 yaş üstü kadınlar, meme kanseri için tarama yaptırmalıdırlar. Bu tarama, Mamografi denilen bir görüntüleme yöntemi ile yapılabilir. Meme kanseri tarama testi; yaş, risk faktörü olup olmaması, alkol kullanımı ve ailede meme kanseri tanılı birey olup olmamasına göre daha erken başlanabilir veya tarama sıklığı değiştirilebilir. Mamografi ile birlikte bazı durumlarda doktorunuz tarafından meme ultrasonu da önerilebilir.
  • 50 yaşından sonra kadınlar, kolorektal kanser (bağırsak kanserleri) için taranmalıdırlar. Bu tarama, dışkı örneği incelemesi ya da endoskopi ile yapılabilir. Kolorektal kanser (bağırsak kanseri) tarama testi; kullanılan tarama yöntemi, risk faktörü olup olmaması ve ailede 60 yaşından önce bağırsak kanseri tanısı olup olmamasına göre daha erken başlanabilir veya tarama sıklığı değiştirilebilir.
  • 65 yaşından sonra kadınlar, kemik ölçümü tarama testi yaptırmalıdır. Kadınların kemik erimesi olup olmadığı 2-5 yılda bir değerlendirilmelidir. Bu tarama, Kemik Dansitometre denilen bir görüntüleme yöntemi ile yapılabilir. Bu taramanın sıklığı; yaş, daha önceden kırık öyküsü olup olmaması, önceki kemik ölçümü değerleri, ek hastalık ve kullanılan ilaçlara göre değişiklik gösterebilmektedir.

Daha ayrıntılı bilgi için Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Article Name
Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Description
Jinekolojik muayene mevcut anatomi, fizyoloji ve varsa patolojiyi belirleyebilmek açısından büyük önem taşır.
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
17
Harika
8
Meraklı
8
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır