Şu Anda Okuyorsunuz
Tüberküloz Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tüberküloz Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tüberküloz Tanısı Nasıl Konur?

Tüberküloz tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için listeledik.

Hastalığın tanısı balgamda veya hastalığın tuttuğu organda tüberküloz mikrobunun gösterilmesi ile konulur. İlaca dirençli tüberküloz önemli bir sorun olduğundan ve tedaviyi zorlaştırdığından alınan örneklerde tüberküloz mikrobunun ilaç duyarlılığına bakılması da önemlidir. Böylece mikroba etki etmeyecek ilaçların yerine etkili olanlar verilebilir veya tedavi süresi buna göre değiştirilebilir.

Tüberküloz Tedavisi Nasıldır?

Tüberküloz tedavisi klasik olarak ilk 2 ayda yoğunlaştırılmış ilaç tedavisi ve sonrasında en az 4 ay daha devam ettirilecek daha az sayıda ilaçla sürdürülen idame tedaviden oluşur. Yoğun ilaç tedavisi döneminde günde 10’a varan sayıda ilaç almak gerekmektedir. Tedaviye ara verilmemesi, ilaçların atlanmadan, düzenli alınması ilaca direnç gelişmemesi ve tam iyileşme olması için önemlidir. Ülkemizde tüberküloz tedavisi ücretsiz olarak Verem Savaş Dispanserleri tarafından verilmektedir. Yine bu dispanserler tarafından hastaların ilaçları gözetim altında içirilmektedir. Tedavinin seyri sırasında balgam tekrar kontrol edilerek mikrobun kaybolup kaybolmadığına göre tedavi düzenlenir.

Tedavide Yarar Nasıl Anlaşılır?

Tüberküloz tedavisi sırasında, hastanın tedaviden yarar gördüğü öksürükte azalma, kilo almaya başlaması, akciğer grafisinde düzelme ve balgamda mikrobun artık görülememesi ile anlaşılır. Tüberküloz tedavisi sonrasında hastalık iyileşmesine rağmen akciğer filmi tamamen normale dönmeyebilir ve hastalığın izleri ömür boyunca taşınabilir.

Tüberküloz Bulaşıcı Bir Hastalıktır!

Tüberküloz bulaşıcı bir hastalık olduğundan hastanın aile ve yakın çevresinin de aktif hastalık varlığı açısından taranması ve bu sırada hastalık saptanan kişilere erkenden tedavi başlanması çok önemlidir. Aynı zamanda, bu tarama sırasında hastanın yakın çevresinde hastalanma riski yüksek olan küçük çocuk, gençler ve bağışıklığı zayıf kişiler varsa, bunlara tüberkülozdan koruyucu ilaç verilmesi gerekmektedir. Tüberküloz mikrobuyla teması gösteren bazı testler de mevcuttur. PPD adı verilen bir cilt testi ve kandan bakılan IGRA testleri ile temas gösterilebilir. Tüberkülozdan koruyucu ilaç, sadece bu mikrop ile temas etmiş ve hastalanma riski yüksek olan kişilere verilir. Bu ilaç günde bir kez alınmak üzere en az 6 ay olmak üzere devam edilir.

Bebeklerinizi Tüberküloz Aşısı ile Koruyun!

Tüberkülozdan bir başka korunma yöntemi ise bebeklerin aşılanmasıdır. Aşılama ülkemiz şartlarında zorunlu aşıdır ve bebeklerin 2. ayında sol omuz başından yapılır. Aşı tutarsa kabuklanır ve kabuk sonra düşer, yerinde bir iz bırakır. Aşı bizleri akciğer tüberkülozundan korumamaktadır. Akciğer tüberkülozu en bulaştırıcı tüberküloz tiplerinden biri olmasına rağmen, çok daha öldürücü olan tüberküloz tipleri vardır. Aşı olmak bizleri, çok öldürücü olabilecek beyin tüberkülozu, tüberküloz menenjit (beyin zarı iltihabı) ve tüm vücutta yaygın tüberküloz hastalığına karşı koruduğu için çok kıymetlidir.

Tüberküloz Kontrol Edilebilir ve Önlenebilir Bir Hastalıktır.

Tüberküloz ülkemizin önemli bir halk sağlığı sorunu olup, erken teşhis, tedavi ve temaslı taraması ile hastalığın yayılımı kontrol edilebilir.

Daha ayrıntılı bilgi için Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Tüberküloz Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Article Name
Tüberküloz Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Description
Tüberküloz tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler, tüberküloz tedavisi ilk 2 ayda yoğunlaştırılmış ilaç tedavisi ve sonrasında en az 4 ay daha devam eder.
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
47
Harika
10
Meraklı
15
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır