Şu Anda Okuyorsunuz
Kışın Hamilelik ve Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler

Kışın Hamilelik ve Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler

Kış aylarının gelmesiyle hava sıcaklıklarının belirgin derecede düşmesi, kapalı ortamların yeterince havalandırılmaması, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaşması ve travma ile sonuçlanabilen kazalar nedeniyle, gebelerin bu mevsimde bir takım önlemler alması gerekmektedir.

Kışın Hamilelik Planlayanlar Gribe Dikkat Edin!

Kışın hamilelik planlayan, hamile olan, ve doğum sonrası dönemde olan kadınların dikkat etmesi gereken en önemli konulardan biri gribal enfeksiyondur. İnfluenza grubundan viruslerin neden olduğu bu enfeksiyon, Ekim-Mart ayları arasında mevsimsel salgınlara neden olmaktadır. Mevsimsel salgınların yanı sıra, zaman zaman tüm dünyayı etkisi altına alan grip salgınları (pandemi) görülmekte ve bunlar ciddi komplikasyonlara, hatta ölümlere neden olabilmektedir. Domuz gribi salgını buna örnek gösterilebilir.

Damlacık yoluyla bulaşan bu hastalığın belirtileri;

  • 38 dereceyi geçen ateş,
  • Öksürük,
  • Burun akıntısı,
  • İştahsızlık,
  • Halsizlik
  • Kas ağrılarıdır.

Grip, gebelerde sağlıklı nüfusa göre daha ağır görülebilmekte ve daha ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Grip gebeler tarafından ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Birçok hastalık gibi, grip için de ideal yaklaşım hastalığı tedavi etmekten çok, hastalıktan korunmaktır.

Hamileler Gripten Nasıl Korunabilir?

  • Dengeli beslenme,
  • Yeterince dinlenme ve uyuma,
  • Hasta kişilerle temastan kaçınma,
  • Sinema tiyatro gibi kapalı ve kalabalık yerlerde az vakit geçirme,
  • Kapalı ortamları mümkünse sık sık havalandırma hamileler için gripten korunmanın en temel yollarıdır.

Hamileler Grip Aşısı Olabilir Mi?

Kışın hamilelik geçiren kadınların en etkili korunma yöntemilerinden biri de salgın mevsimi öncesinde grip aşısı olmaktır. Grip aşısı, gebeler dışında bebeklerini de korumaktadır. Annenin ürettiği antikorlar kan yoluyla bebeğe de geçmekte ve koruyucu etki göstermektedir. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda bebeğe bu aşının uygulanamadığı göz önüne alındığında, annenin aşılanmasının bebekleri gripten korumada etkili bir yöntem olduğu görülmektedir. Gebeliğin her döneminde grip aşısı yapılabildiğini özellikle vurgulamak gerekir.

Kışın Hamilelik ve Beslenme

Beslenme, gebeliğin her döneminde olduğu gibi kışın da özen gösterilmesi gereken bir konudur. Sağlıklı beslenen bir gebenin ilk üç ayda folik asit, 6. Aydan sonra da demir takviyesi dışında ek bir vitamin veya minerale ihtiyacı yoktur. Ancak  eğer düzenli beslenme sağlanamıyor ise eksikler takviye olarak alınmalıdır.

Kış ayları hem balık hem de sebze ve meyve seçenekleri yönünden  çok zengindir. Öğünlerde vitamin, mineral ve anti-oksidan içerikleri yönünden zengin brokoli, kereviz, lahana, karnabahar, pırasa, ıspanak, havuç gibi sebzeler ve portakal,  mandalina, greyfurt, muz ve elma gibi meyveleri tüketmeye gayret edilmelidir. Ancak meyve yerken şeker içeriği göz önünde bulundurularak ölçülü miktarda tüketilmelidir.

Bol Bol Su Tüketin!

Kış aylarında yeterince su tüketmeyenlerin bu konuya dikkat ederek günde 1,5-2 litre su içmeye özen göstermesi gerekir. Kış aylarında sıcak içeçekleri daha fazla tercih ederiz. En çok tüketilenler siyah/yeşil çay (bitkinin yapraklarından üretilir) ve bitki çaylarıdır (bitkinin tomurcuk, kökü, çiçeği ve yaprağından üretilir). Siyah ve yeşil çayda kafein oranı daha yüksektir. Bitkisel çayların (nane, limon, zencefil, ıhlamur, papatya, gül ve ekinezya)  kafein oranı çok düşüktür, bazıları da kafein içermemektedir. Bu nedenle ölçülü tüketilmeleri tavsiye edilmektedir.

Kışın Hamilelik ve Giyim

Kış aylarında giyim konusunda dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta vardır. Gebelik boyunca naylon ve sentetik kumaşlar yerine, aşırı terlemeye engel olan, sıcak tutan ve hava alan pamuklu ve doğal kumaşlar tercih edilmelidir. Soğuk aylarda kalın ve tek parça giyecek yerine, rahat ve kat kat yumuşak kıyafetler tercih edilmelidir. Dışarı çıkarken şapka veya bere, eldiven, bir atkı veya ince bir şal soğuktan korunmakta faydalı olacaktır. Kış aylarında mümkün olduğunca naylon çoraplardan, yağmurlu ve karlı havalarda kösele gibi altı kaygan ayakkabılardan kaçınmak gerekir.

Gebeliğin ilerleyen aylarında lordoz arttığı için 2-3 cm topuğu olan ayakkabılar omurga sağlığı için daha uygundur.  İlerleyen gebelik aylarında ayaklarda ödem geliştiği için, çok sıkı olmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Son olarak, gebeler kış ayları boyunca kaygan yüzeylerde kaymayacak ayakkabılar, botlar giymelidirler.

Kayak, paten gibi kış sporlarının direkt bir zararı olmamasına karşın, taşıdıkları düşme riskinden dolayı gebelikte yapılması önerilmez.

 

Bu yazı Prof. Dr. Barış Ata tarafından hazırlanmıştır.

Daha ayrıntılı bilgi için Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Kışın Hamilelik ve Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler
Article Name
Kışın Hamilelik ve Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler
Description
Kışın hamilelik planlayan, hamile olan, ve doğum sonrası dönemde olan kadınlar birtakım önlemler almalıdır.
Author
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
4
Harika
2
Meraklı
3
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır