Şu Anda Okuyorsunuz
Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak için 8 İpucu

Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak için 8 İpucu

Kış aylarında neden daha sık hasta oluruz?

Kış ayları güneşin sıcak yüzünü az gösterdiği, havaların soğuduğu, evlerimizde daha çok vakit geçirdiğimiz, hareket etme olanağımızın azaldığı ve nişastalı gıdalara ilgimizin arttığı bir dönemdir. Bu durum bağışıklık sistemimizin zayıflamasına, soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere pek çok hastalığın sıklığının artmasına neden olur.  Ancak alacağımız ufak tefek önlemlerle bütün bir kışı enerji seviyemiz yüksek, bağışıklık sistemimiz güçlü, sağlıklı ve keyifli geçirmemiz mümkündür.

Peki, kış aylarında hastalıktan korunmak için ne gibi önlemler alabiliriz?

Sağlıklı sıvılar tüketerek hastalıktan korunmak mümkün!

Sağlıklı sıvı tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlü tutar. Şeker ve kafein içeren içecekleri çokça tüketmek bağışıklığımızın baskılanmasına, kilo artışına ve tükettiğimizden fazla sıvı kaybetmemize neden olabilir. Kış günlerinde 6 ila 8 bardak su veya bitki çayı tüketmek sindirim sistemimizi sağlıklı, bedenimizi zinde tutarken, istenmeyen kilo artışlarını önleyebilir. Soğuk kış günlerinde antioksidanlardan zengin yeşil ve beyaz çay tüketmek, mevsim boyunca sağlıklı kalmamıza yardımcı olacaktır.

Rafine şekerlerden kaçının!

Rafine şekerlerin tüketimi kilo artışına neden olabileceği gibi, bağışıklığımızı da baskılayabilir. Şeker ihtiyacımızı meyve gibi doğal kaynaklardan karşılamak, kış aylarında her zamankinden daha fazla önem taşır. Çikolata krizi yüzünü gösterdiğinde, küçük porsiyonlar halinde ve en az yüzde 70 kakao içeren bitter çikolata tüketmek akılcı bir seçenek olacaktır. Bitter çikolatadaki bitki fenollerinin vücut direnci ve kan basıncı üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir.

Bol bol uyuyun!

İyi bir uyku, sağlıklı kalmak için çok önemlidir. Yoğun ve stresli bir günün ardından enerji depolarımızı doldurmanın en etkili yollarından biri de güzel bir uykudur. Uyuduğumuz odanın yeterince karanlık olması, beynimizdeki minicik pineal bezden (bir adı da üçüncü gözdür!) melatonin hormonu salgısını artırır. Melatonin hormonunun uyku-uyanıklık düzeniyle ilgili pek çok önemli işlevi dışında antioksidan özellikte olduğu, DNA’nın korunmasını sağladığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülmektedir.

Sarımsak tüketerek hastalıktan korunmak mümkün!

Sarımsak tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği sülfürlü bileşikler bağışıklık sistemimizdeki T-lenfosit ve makrofajlar isimli iki hücre tipinin daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Bu iki hücre tipi, soğuk algınlığı ve gripten korunmamızda önemli rol oynar. Bağışıklık sisteminizi canlandırmak için sarımsağı dilerseniz çiğ, dilerseniz pişmiş olarak tüketebilirsiniz.

Çinkodan zengin besinleri yiyin!

Çinkonun da bağışıklık sisteminin güçlü tuttuğu düşünülmektedir. Çinko tüketiminizi doğal yollardan artırmak için karaciğer, yağsız dana, hindi, kuzu eti, yumurta, mercimek, susam, nohut ve yoğurt yiyebilirsiniz. Yeterince çinko tüketemediğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzdan çinko takviyesi için tavsiye alabilirsiniz. Çinkodan zengin besinlerimizi önceki yazımızda sizlerle paylaşmıştık.

Tercihiniz meyve ve sebzelerden yana olsun!

Sağlıklı bir beslenme programı günde 5 ila 10 porsiyon meyve ve/veya sebze içermelidir. Bir porsiyon meyve/sebzeye örnek olarak bir orta boy taze meyve, bir su bardağı dolusu yeşil salata, yarım bardak taze sıkılmış meyve suyu verilebilir. Antioksidanlar, C vitamini ve Beta karotenden zengin narenciye, lahana, brokoli, bal kabağı, ıspanak, havuç gibi besinleri bolca tüketerek de soğuk algınlığı ve gribe karşı direncinizi artırabilirsiniz.

Hareket edin!

Hareket etmek de bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir spor salonuna yazılarak, yürüyüş bandı kullanarak ya da sıkı sıkı giyinip açık havada tempolu yürüyüşler yaparak hem kalori harcayabilir, hem kan dolaşımınızı hızlandırıp kalp-damar sağlığınızı koruyabilir, hem de  enerji seviyenizi artırabilirsiniz.

Ruh sağlığınıza özen gösterin!

Kış boyunca stres seviyenizi gözlemleyin ve stresle mücadele için yaratıcı çözümler üretin. Kış aylarında yeterince güneş ışığı alınamadığı için duygu durumunuz ve enerji seviyenizin dalgalanmalar göstermesi doğaldır. Günlük tutmak, bir hobi edinmek, dostlarınızla görüşmek, kendinize zaman ayırmak, meditasyon yapmak, hem stresle mücadele etmek hem de mevsimi mutlu ve sağlıklı geçirmek için harika alternatiflerdir.

Summary
Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak için 8 İpucu
Article Name
Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak için 8 İpucu
Description
Kış aylarında hastalıklardan korunmak için sağlıklı sıvılar tüketin, çinkodan zengin besinleri yiyin, sarımsak tüketin, rafine şekerlerden kaçının.
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
0
Harika
0
Meraklı
1
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır