Şu Anda Okuyorsunuz
Güneş Kremi Kullanmalı mıyız? Doğru Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır?

Güneş Kremi Kullanmalı mıyız? Doğru Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır?

Güneşten korunmanın ilk basamağı giysi ile korunmadır. Şapka, gözlük gibi mekanik önlemleri aldıktan sonra güneş koruyuculara güvenmeliyiz. Yaz aylarında koruyucu kesinlikle kullanılmalı, ancak ürün konusunda doktora danışılmalıdır. Güvenilir ürün pediatrik yaş grubuna göre seçilmelidir.

6 aylıktan küçük bebeklerde koruma sadece giysi ile yapılmalı, güneş koruyucu kullanılmamalıdır.

6 aylıktan sonra yine korunma önce giysi ile olmalı, güneşten koruyan, vücudun çoğunu kapatan mayolar seçilmeli, açıkta kalan alanlara çocuklar için üretilmiş fiziksel koruyucular tercih edilmelidir. Bu koruyucular UV ışınlarını yansıtma ve dağıtma yoluyla etkili olur, hem UVA hem de UVB’ye karşı iyi bir koruma sağlar. Suda 40 dakika kadar dayanıklıdır ve 3 saatte bir yenilenmelidir. Bu grupta titanyum dioksit, çinko oksit, magnezyum oksit, demir oksit, talk, kaolin gibi maddeler yer alır. Ancak her koşulda çocuklar 11:00-16:00 saatleri arasında güneşte olmamalıdır.

Güneş kremi ne zaman sürülmeli?

Güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmeli ve 3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Yaz aylarında en az 30 koruma faktörü gerekmektedir. Esmer tenlilerde bu yeterli olurken, açık renk deride ve açık renk gözde mutlaka 50 SPF tercih edilmelidir.

Yüzümüze ve vücudumuza süreceğimiz krem faktörleri değişik olmalı mı?

Koruma faktörü aynı olmalı, çünkü gövdede çok sayıda benler bulunabiliyor ve bunların da güneşten korunması çok önemli. Çok ciddi bir deri kanseri olan melanomun görülme sıklığı tüm dünyada artıyor ve en çok benler üzerinde gelişiyor. Dolayısıyla tüm vücudu korumak önemli. Hayat boyu aldığımız ultraviole ışınlarının çoğunu çocuklukta aldığımız bilindiğinden, çocukluk çağında koruma ileri yaşta deri kanserini önleme açısından önem kazanmaktadır.

Güneş kremi alırken nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle içeriğini tüm detayıyla açıklayan, güvenilirliği kanıtlanmış firmaların ürünleri seçilmeli. Günümüzde her tür deri tipine ve deri sorunlarına uygun, hamile ve çocukların da kullanabileceği ürünler var. Kullanacağınız ürünü dermatoloğunuza danışarak seçerseniz, hem deri zarar görmez hem de birden fazla yarar sağlayabilirsiniz; örneğin sivilce tedavisi, leke tedavisine katkı gibi.

Güneşe ne zaman çıkılmalı?

Saat 11:00-16:00 arası güneşten uzak durulmalı. Ancak güneş maruziyeti derken deniz, havuz anlaşılmamalı. Günlük aktiviteler sırasında da bu saatlerde gölge ve kapalı ortamlar tercih edilmeli. Güneş deniz kenarında kum ve denizden yansıyacağı için, şemsiye altı her zaman güvenli olmayabilir.

Solaryumdan kesinlikle uzak mı durmalı?

FDA, solaryumu 18 yaş altına yasakladı. Bu yasağın erişkine uzaması da bekleniyor. Solaryumlar kontrolsüz güneş ışını veriyor. Deri kanserine yol açtığı ve derinin bağışıklık sistemini baskıladığına dair kanıtlar var, uzak durulmalı. 

Kaç saat güneşlenmeliyiz?

Ülkenin ekvatora yakınlığı ve güneş ışınlarını ne kadar aldığına bağlı olarak D vitamini için gerekli süre değişiyor. Genel kural, derinizin kızarması için gereken zamanın yarısı kadar güneşte kalmanız. Türkiye için söyleyecek olursak, beyaz tenli bir kişi için Haziran ayında bu 10:00-11:00 arası 15 dakikadır. Ten esmerleştikçe bu süre uzar, çok esmer birinde 1 saati bulabilir.

“Güneş yanığı olduğunda mutlaka bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Evde yağ ve benzeri ürünler uygulamak, tam tersine durumu şiddetlendirebilir.”

Bu yazı Prof. Dr. Sibel Alper tarafından hazırlanmıştır. 

Daha ayrıntılı bilgi için Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz.

Summary
Güneş kremi kullanmalı mıyız? Doğru Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır?
Article Name
Güneş kremi kullanmalı mıyız? Doğru Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır?
Description
Doğru güneş kremi seçimi nasıl yapılır, güneş kremi kullanmalı mıyız gibi soruların ayrıntılı yanıtlarını almak için hemen Sağlık Güncem'i ziyaret edin!
Author
Publisher Name
Amerikan Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
0
Harika
2
Meraklı
2

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır