Şu Anda Okuyorsunuz
Hareket Bozuklukları Botoksla Tedavi Edilebilir mi?

Hareket Bozuklukları Botoksla Tedavi Edilebilir mi?

Botoks olarak bilinen Botulinum toksini bazı hareket bozuklukları hastalıklarında tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Hemifasyal Spazm ve Blefarospazm gibi yüzdeki bazı hareket bozuklukları bu teknikle tedavi altına alınabiliyor.

Hemifasyal Spazm (Bir Yüz Yarısında Kasılma, Seğirme)

Hemifasyal Spazm Nedir?

Bir yüzün yarısında görülen istem dışı kasılma ya da seğirmelerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Göz kapaklarını, yanağı ve ağız köşesini etkiler. Devamlı veya aralıklı olarak ortaya çıkabilir.

Hemifasyal Spazm Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta hastalar bir gözü daha sık kırptıklarından yakınırlar. Daha sonra üst ve alt göz kapağının kasılması ve ağız köşesinde çekilme, kasılma eşlik eder. Heyecan, sıkıntı, yorgunluk ve yüz kaslarının kullanılmasıyla şiddeti artar (örneğin çiğneme, konuşma, yüz kaslarını kasma gibi). Bu tür yakınmaları olan hastalarda yakın dönemlerde gözlük değişimi olduysa ya da diş çekimi yapıldıysa, yakınmalarının buna bağlı olarak ortaya çıktığını belirtirler. Bu durumlar belirtilerin ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır.

Bu Hastalık Neden Ortaya Çıkmaktadır?

Kesin nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, olguların bir kısmında yüze gelen sinire yakın olan damarlardaki anomaliler bu hastalığa neden olabilir.

Hemifasiyal Spazm Botoks Tedavisi İle İyileştirilebilir mi?

Tıbbi tedavi çoğu zaman yetersiz kalmaktadır. Botulinum toksini uygulamalarıyla çok daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Blefarospazm (Göz Kapaklarının İstemsiz Kasılması)

Blefarospazm Hastalığı Nedir?

Göz kaslarının aralıklı veya devamlı olarak iki taraflı istem dışı kasılmasıdır.

Blefarospazm Belirtileri Nelerdir?

Hastalarda ilk yakınmalar tek gözde başlar ve o gözde huzursuzluk, sık kırpma, yanma, ışığa hassasiyet meydana gelir. Televizyon seyrederken, bir şeyler okurken veya araba kullanırken zorluklar ortaya çıkar. Giderek bu yakınmalar artar ve her iki gözde göz kapaklarında istem dışı kapanma gelişir. Öyle ki istense bile gözler açılamaz. İleri düzeydeki olgularda gözler sürekli kapalı kalabilir. Hastalar bu nedenle göz kliniklerine başvurabilirler. Blefarospazm (göz kapama spazmı) dediğimiz bu durum genellikle stresle artar, uykuda kaybolur. Parlak ışık göz kapama spazmlarını artırır, bu nedenle çoğu hasta koyu renkli gözlük kullanır. Spazmlar, yukarı veya aşağı bakarken, konuşurken, yemek yerken, gülerken, şarkı söylerken artabilir. Blefarospazm kadınlarda daha sık görülür ve 50 yaşın üstünde görülme sıklığı artar. Bazı hastalarda göz kapaklarının etkilenmesine yüz ve boyun kaslarının kasılması eklenebilir.

Blefarospazm Neden Ortaya Çıkar?

Genellikle nedeni belli değildir, fakat bazı hastalarda beynin belirli bölgelerinde lezyonlar olabilir. Bu lezyonlar sıklıkla inme, multiple skleroz, beyin iltahaplanması, yapılan cerrahi girişimlere bağlı gelişebilir. Refleks olarak ortaya çıkan gözlerdeki kasılmalarda, Parkinson hastalarında, çocuk hastalarda ve göz hastalığı olanlarda ortaya çıkabilir.

Blefarospazm Botoksla Tedavi Edilebilir Mi?

İlaç tedavisi genellikle yanıtsız olmakta ve Botoks uygulamalarıyla ilk zamanlarda 3 ay süreyle iyilik hali gelişirken, yinelenen uygulamalarda zaman geçtikçe iyilik hali daha uzun sürebilmektedir.

Daha ayrıntılı bilgi Koç Üniversitesi Hastanesi Estetik Cerrahi Bölümü ile iletişime geçebilirsiniz. 

Summary
Yüzdeki Hareket Bozuklukları Botoxla Tedavi Edilebilir Mi?
Article Name
Yüzdeki Hareket Bozuklukları Botoxla Tedavi Edilebilir Mi?
Description
Botolinum Toksini olarak bilinen Botox, bazı harket bozuklukları hastalıklarında tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlandı.
Publisher Name
Koç Üniversitesi Hastanesi
Publisher Logo
Nasıl Hissediyorsun?
Endişe Verici
4
Harika
2
Meraklı
0
Yorumları Görüntüle (0)

Bir Yorum Bırakın

© Sağlık Güncem - 2021

 
 
Yukarı Kaydır